Sery z dodatkami smakowymi: Więcej niż ser

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Praktyka 1/2013 (08)

Niezwykle intrygującym produktem jest Gouda Basiron z pomarańczą (Marmelade). Jest to wyśmienity holenderski ser półtwardy o niezwykle oryginalnym smaku, który zawdzięcza kawałkom pomarańczy i pomarańczowej skórce. Ser ten produkowany jest z mleka krowiego pasteryzowanego. Zawiera 50% tł. w s.m. Jest idealnym składnikiem deski serowej i sałatek.

Bardzo ciekawym typowo koneserskim produktem jest Gouda Basiron z chrzanem wasabi. Jest to ser półtwardy produkowany w kręgach, charakteryzujący się wyjątkowym, mocnym charakterystycznym smakiem. Wytwarzany jest z mleka krowiego pasteryzowanego. Jest idealnym składnikiem sałatek, deski serowej, wyśmienicie smakuje, jako przekąska i ze świeżym pieczywem. Zawiera 50% tł. w s.m. Sery te produkowane są przez firmę Veldhuyzen w Holandii.

W ofercie Temar (PPH) znajdują się produkty FrieslandCampina (Holandia). Wśród serów z dodatkami należy wskazać m.in. Gouda Frico z kminkiem – oryginalny holenderski ser półtwardy o delikatnym, subtelnym smaku, z dodatkiem kminku. Jest doskonałym składnikiem sałatek, past serowych, gorących dań smażonych i zapiekanych. Doskonały produkt do kanapek i na deskę serową. Produkowany jest z mleka krowiego pasteryzowanego. Zawiera 48% tł. w suchej masie.



Na stoisku z serami znajdziemy też inne produkty holenderskie, niemieckie i angielskie, m.in. Goudę o smaku wasabi, Goudę zielone i czerwone Pesto. Ciekawym produktem jest m.in. Gouda o smaku Tzatziki, która cechuje się delikatnym, kremowym smakiem i aksamitną konsystencją. Produkowana jest z doskonałego krowiego mleka. Naturalną „osobowość” Goudy wzbogacono dodatkiem ogórka i czosnku. To połączenie zaowocowało oryginalnym i niepowtarzalnym, delikatnie ostrym aromatem. Produkt nadaje się do kanapek, zimnych przekąsek i koreczków; jest niezastąpiony jako integralny składnik ciepłych potraw.

Kolejnym produktem jest Gouda z oliwkami, ser o wyjątkowo, kremowym smaku o aksamitnej konsystencji. Produkowana z mleka krowiego nabiera swych właściwości leżakując przez kilka tygodni aż osiągnie niepowtarzalny, naturalny smak i zapach. Jasny, ale intensywny kolor odzwierciedla charakter holenderskiej przyrody. Dodatek dojrzałych oliwek, nadaje delikatnej Goudzie słonawego, wytrawnego aromatu. Produkt nadaje się znakomicie do kanapek, zimnych przekąsek i koreczków; jest niezastąpiony jako integralny składnik ciepłych potraw.

Kolejny produkt to Gouda z orzechami, cechująca się wyjątkowo, kremowym smakiem o aksamitnej konsystencji. Dodatek orzechów nadaje Goudzie głębszego, bardziej intensywnego aromatu, który idealnie komponuje się z delikatnym charakterem sera. Produkt jest rekomendowany do kanapek, zimnych przekąsek i koreczków; jest niezastąpiony jako integralny składnik ciepłych potraw.

Do grona serów angielskich, najbardziej interesujących z tej kategorii, należy zaliczyć Sage Derby, Winny Cheddar oraz Wensleydale z dodatkiem żurawiny.



Strona 2 z 4