Produkty funkcjonalne: Moda, nadzieja i przyszłość

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Handel 1/2012 (50)
Komunikowanie korzyści płynących ze spożywania produktów funkcjonalnych musi być bardzo przemyślane, aby nie rozbudzać oczekiwań, które nie będą bez pokrycia. Spoty pokazujące szczęśliwe dzieci na tle tych osowiałych i szarych niejedzących produktów probiotycznych albo pokazujące osoby hasające po kałużach lub w strugach deszczu chronione przez probiotyk i odpornych na infekcje, niosą zagrożenie w percepcji takiego przekazu. Probiotyki nie są bowiem żadnym cudownym antidotum i sugerowanie, że „załatwiają” odporność bez dbałości o zdrowie jest ryzykowne. Z drugiej strony odsądzanie probiotyków od czci i wiary tylko dlatego, że pochodzą od zagranicznego koncernu jest również zachowaniem niepoważnym.

Guarana

Wykazuje właściwości stymulujące, ogranicza poczucie zmęczenia, podnosi zdolność koncentracji i uczenia się. Pomaga podnieść poziom wytrzymałości u sportowców, a u osób intensywnie pracujących pozwala poprawić samopoczucie i odsunąć uczucie znużenia i zmęczenia. Nie potwierdzają się natomiast informacje mówiące o przyspieszeniu przemiany materii i możliwości kontroli wagi. Firmą, która stosuje dodatek guarany jest Mlekovita (GK).

Tauryna

Tauryna jest aminokwasem, który bierze udział w procesie pracy i regeneracji mięśni poprzez transportowanie kreatyny. Pewne ilości tauryny pozwalają zatem wydłużyć czas pracy mięśni, przy zmniejszeniu poczucia ich zmęczenia. Tauryny używa w swoich produktach Jogo (ŁSM).

Kwasy Omega 3

To długołańcuchowe, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe. Najbardziej znane to alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) czy dokozaheksaenowy (DHA). Odgrywają istotną rolę w prawidłowym rozwoju tkanek mózgu i siatkówki oka. Do cennych funkcji zalicza się także:

  • zmniejszanie ryzyka zawału serca
  • obniżanie poziomu szkodliwych tłuszczów we krwi
  • zapobieganie arytmii
  • zwiększanie odporności organizmu na zakażenia
  • obniżanie ciśnienie krwi
  • pomoc w koncentracji
  • regulacja odporności immunologicznej, przepływu naczyniowego krwi i agregacji płytek krwi
  • działanie przeciwzapalne
  • pozytywny wpływ na pracę mózgu i układu nerwowego
  • poprawa jędrności skóry i odżywianie jej.

Wyroby wzbogacone w kwasy Omega proponują: Mlekovita (GK) w jogurtach Polskich, Grodzisk Mazowiecki (OSM) (mozzarella) oraz Sudowia (SM) w mleku UHT O!

Koenzym Q10

Poprawia wydajność energetyczną organizmu, spowalnia procesy starzenia komórek dzięki funkcji antyoksydacyjnej. Poprzez unieszkodliwienie wolnych rodników tlenowych chroni komórki przed uszkodzeniem. Zapobiega tworzeniu się zmarszczek i redukuje już istniejące. Koenzym Q10 korzystnie wpływa na akcję serca i zmniejszy ryzyko wielu schorzeń. Produkty z koenzymem Q10 posiada w ofercie tylko Grupa Polmlek.

Aloes

Aloes oczyszcza i regeneruje, a dodatkowo dzięki właściwościom bakteriobójczym korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego.

Aloes wykorzystuje w swoich produktach Mlekovita (GK) (jogurty Polskie) oraz Grupa Polmlek (linia Beauty Line).

Strona 5 z 6