Jogurt grecki: Dobry wybór dla zdrowia

dr hab. inż. Marlena Piekut, prof. PW, Politechnika Warszawska
Forum Mleczarskie Handel 4/2023 (118)
jogurt typ greckie mlekpol polmlek
© fm

Kiedy myśli się o Grecji, przewijają się obrazy błękitnego nieba, białych domów, pięknych plaż, oliwek i głośnych, hucznych wesel. Grecki styl życia, wolny od stresu, przyciąga niektórych i odpycha innych. Siga-siga, czyli slow life po grecku, przyciąga każdego roku turystów, którzy chcą poczuć na własnej skórze, jak to jest codziennie budzić się w pełnym słońcu i podziwiać z okna plantacje drzew oliwkowych. Grecja ma też swoją specyficzną kuchnię, a produktem często w niej wykorzystywanym jest między innymi jogurt.

Obecnie można wyróżnić kilka trendów w spożyciu jogurtów:

  • jogurty naturalne i beztłuszczowe – coraz więcej ludzi zwraca uwagę na swoje zdrowie i dietę, dlatego stają się one coraz bardziej popularne,
  • produkty roślinne imitujące jogurty – takie jak sojowy, migdałowy czy kokosowy, zyskują coraz większą popularność wśród osób, które zdecydowały się na przejście na dietę wegetariańską, 
  • jogurty typu greckiego – jogurty typu greckiego zyskują na popularności ze względu na wysoką zawartość białka i niską zawartość tłuszczu. Są one również często stosowane jako dodatki do sałatek i przekąsek.

Jogurt grecki czy typu greckiego?

jogurt typu greckiego tureckiegoWarto na początku zwrócić uwagę na nazewnictwo. Jogurt grecki i jogurt typu greckiego to dwa różne produkty, a kłopoty z nazewnictwem wynikają z faktu, że termin „jogurt grecki” stał się powszechnie używany do określenia obu produktów. Jogurt grecki to oryginalny produkt pochodzący z Grecji, który jest produkowany z mleka koziego lub owczego, a charakteryzuje się gęstą i kremową konsystencją oraz wyraźnym smakiem. W produkcji jogurtu greckiego stosuje się specjalną metodę odcedzania serwatki, dzięki czemu jogurt staje się bardziej gęsty i kremowy.

Jogurt typu greckiego natomiast jest produkowany na całym świecie, w tym także w Polsce, i często wytwarza się go z mleka krowiego. Charakteryzuje się on gęstą konsystencją i smakiem podobnymi do jogurtu greckiego. Często w produkcji jogurtu typu greckiego stosuje się dodatek zagęszczaczy i skrobi, dzięki którym jogurt uzyskuje gęstą konsystencję.

To na etykiecie produktu znajdują się dokładne informacje, który rodzaj jogurtu kupujemy: grecki czy typu greckiego.

Czym wyróżnia się jogurt typu greckiego?

Jogurt typu greckiego to rodzaj gęstego jogurtu, który jest produkowany z mleka krowiego, koziego lub owczego. Charakteryzuje się on kremową konsystencją i wysoką zawartością białka, co czyni go popularnym wyborem wśród osób dbających o swoje zdrowie i odżywianie. Jogurt grecki pochodzi z Grecji, ale obecnie jest dostępny na całym świecie. W języku greckim spotkamy się z następującym podpisem na jogurtach greckich: Ελληνικό γιαούρτι. 

Jogurt typu greckiego może być uważany za zdrowszy w porównaniu do zwykłego jogurtu z powodu jego wyjątkowych właściwości odżywczych. Jest bogatszy w białko, wapń i witaminy B12 niż tradycyjny jogurt. Zwiększona świadomość zdrowotna związana ze spożywaniem produktów bogatych w białko napędza konsumpcję jogurtu typu greckiego. Ponadto dzięki swojej gęstej konsystencji jogurt ten często zawiera mniej cukru i więcej tłuszczu, co może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej. 

jogurty typu greckiego

Spożycie jogurtu typu greckiego

Spożycie jogurtu typu greckiego zależy od indywidualnych potrzeb żywieniowych i preferencji smakowych. Zazwyczaj zaleca się, aby spożywać około 150-200 g jogurtu typu greckiego dziennie jako źródło białka i wapnia. Może być on spożywany samodzielnie jako przekąska lub dodawany do różnych potraw, na przykład do smoothie, sałatek czy sosów i dipów. Ponadto jogurt typu greckiego może być używany jako zdrowa alternatywa dla śmietany.

W internecie wśród przepisów na sporządzenie wartościowego posiłku polecany jest jogurt typu greckigo z miodem i orzechami. Potrawa ta pochodzi z Grecji, gdzie jest nazywana yiaourti me meli. Jogurt grecki z miodem i orzechami można przygotować w prosty sposób, tzn. nałożyć jogurt do miseczki, polać miodem według uznania i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Można go też sporządzić w wersji warstwowej. Jest to bogata w substancje odżywcze przekąska, która może być idealna na drugie śniadanie. 

mleczny przystanek jogurt typu greckiego
© fm

A jak jogurt grecki wykorzystują Grecy? Jest to bardzo popularny składnik greckiej kuchni i wykorzystuje się go w wielu potrawach. Oto kilka przykładów:

  • tzatziki – sos przygotowywany z jogurtu greckiego, ogórka, czosnku, oliwy i świeżej mięty. Idealny towarzysz dań mięsnych oraz rybnych lub jako sos do podawania z chlebem pitą,
  • musaka – tradycyjne danie greckie przygotowywane z bakłażana, ziemniaków, mięsa mielonego, pomidorów i warzyw z dodatkiem warstwy jogurtu greckiego, jajek i sera feta,
  • chłodnik – sezonowa zupa na bazie jogurtu greckiego, ogórków, cebuli, ziół i koperku.

Wartość odżywcza 

maluta jogurt typ bałkański
© fm

Jogurt typu greckiego jest zalecany dla wielu grup ludności, ponieważ jest bogaty w składniki odżywcze. Jest dobrym źródłem białka, wapnia i witaminy B12, co jest szczególnie ważne dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia i potrzebują dodatkowego wsparcia dla mięśni i kości. Ponadto jogurt typu greckiego jest dobrym wyborem dla osób, które chcą utrzymać uczucie sytości na dłużej i kontrolować apetyt. Jest również odpowiedni dla osób, które chcą unikać produktów nabiałowych o wysokiej zawartości cukru, ponieważ zazwyczaj zawiera on mniej cukru niż zwykły jogurt. Wszyscy, którzy chcą wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe do swojego życia, powinni rozważyć włączenie tego produktu do swojej codziennej diety.

piaski ayran typ tureckiWarto mieć też na uwadze, że chociaż jogurt typu greckiego jest uznany za zdrowy i odżywczy produkt, to spożywanie go w dużych ilościach przez określone grupy ludności niesie ze sobą pewne ryzyko, tzn. może on zawierać więcej tłuszczu niż zwykły jogurt. Przykładowo jogurt typu greckiego jednego z czołowych producentów dostarcza w 100 g produktu 115 kcal i 9 g tłuszczu, a inny – 118 kcal i 9,5 g tłuszczu. Rozwiązaniem tego problemu jest oferta jogurtów typu greckiego odtłuszczonych, tzw. light. I tak na przykład klasyczny jogurt typu greckiego innego dostawcy w 100 g produktu dostarcza 121 kcal i zawiera 10 g tłuszczu, a w wersji odtłuszczonej – 60 kcal i 4 g tłuszczu. 

Warto też mieć świadomość, iż niektóre wersje jogurtu typu greckiego mogą zawierać dodatek cukru, co może wpłynąć na ogólną wartość odżywczą produktu. Dlatego zawsze warto dokładnie czytać etykiety i wybierać jogurty z minimalną ilością cukru.

Producenci 

jogurty typu greckiego tureckiego

W ostatnich kilkunastu latach jogurt grecki zyskał na popularności na całym świecie, co skłoniło wielu producentów do wytwarzania go. Obecnie jogurt typu greckiego jest produkowany również poza Grecją, w krajach takich jak Turcja, Dania, Niemcy, Włochy i Szwajcaria.

Jogurty typu greckiego są obecnie bardzo popularne i coraz więcej marek spożywczych posiada je w swojej ofercie. W nadchodzących latach można się spodziewać, że popularność jogurtów typu greckiego będzie nadal rosła, ponieważ są one kojarzone z wysoką jakością i wysoką zawartością białka. Jednakże rynek jogurtów jest bardzo konkurencyjny, zatem producenci muszą uważać na to, aby ich produkty wyróżniały się na tle innych marek. Można się spodziewać, że w przyszłości producenci będą wprowadzać do swojej oferty coraz więcej nowych smaków i wariantów jogurtów typu greckiego, aby przyciągnąć nowych konsumentów i zaspokoić potrzeby istniejących klientów.

W Polsce istnieje wiele firm oferujących jogurty typu greckiego. Są wśród nich: Bakoma, Grupa Mlekovita, Mlekpol (SM), Grupa Polmlek, Piątnica (OSM), Maluta Nowy Dwór Gdański (OSM) czy Łowicz (OSM).

Bakoma oferuje jogurty typu greckiego bardzo gęste w kubkach 180 g i 400 g. Łowicz (OSM), dostosowując się do indywidualnych potrzeb konsumentów i nisz rynkowych, oferuje jogurt typu greckiego bez laktozy w wersji light 250 g. W ofercie znajduje się też jogurt naturalny typu greckiego 400 g, a dla gastronomii w opakowaniach 5 kg. Mlekovita proponuje jogurt naturalny typ grecki z 10% zawartością tłuszczu w kubkach 400 g oraz jogurt naturalny typu greckiego Kuchmistrza 1 kg, 3 kg i 5 kg. Grupa Polmlek oferuje jogurty greckie w kubkach 330 g w wariancie tradycyjnym i lekkim oraz dla sektora HoReCa jogurty greckie w wiaderkach 1 kg, 5 kg i 10 kg. 

Produkty marki Maluta z mleczarni Nowy Dwór Gdański (OSM) w omawianym segmencie to jogurt Bałkański klasyczny 9%, lekki 3% oraz jogurt Bałkański w wiaderku 1 kg. To produkty należące do najlepiej rozpoznawalnych wyrobów Spółdzielni i pionierzy kategorii zanim jeszcze stała się modna. Jak bowiem z dumą podkreśla producent, to pierwszy jogurt typu greckiego wyprodukowany w polskiej mleczarni, który pojawił się na naszym rynku. Produkty powstają z mleka pochodzącego w większości z gospodarstw z wypasem pastwiskowym.

Mlekpol (SM) w swoim portfolio ma jogurt typu greckiego w kubku 350 g. Mleczarnia Piaski (OSM) proponuje jogurt naturalny typ grecki z zawartością tłuszczu 10% w opakowaniach 200 g, 350 g i 1 kg oraz jogurt naturalny typ grecki o obniżonej zawartości tłuszczu, tj. 4%, w kubkach 400 g. Bieluch (SM) proponuje jogurt 3% prebiotyczny z inuliną typu greckiego w kubkach 200 g. Na polskim rynku dostępne są też produkty z zagranicy. Ehrmann – jogurt typu greckiego, Bergerie – owczy jogurt typu greckiego bio, Soebbeke – jogurt naturalny typu greckiego kremowy bio to tylko niektóre propozycje producentów zagranicznych.

Z kolei najbardziej rozpoznawalne marki na poziomie międzynarodowym, które oferują jogurt w tej kategorii to: Chobani, Dannon Oikos, Fage, Olympus, Stonyfield Organic Oikos, Yoplait, Cabot Creamery i Voskos.

Jak zwiększyć zainteresowanie jogurtami typu greckiego?

Utrzymanie się na rynku i uzyskiwanie zadawalających wyników wymaga ciągłej walki o konsumenta. Próbując trafić do konsumentów z jogurtami typu greckiego, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Po pierwsze należy podkreślać ich odżywcze właściwości – jogurty typu greckiego są bogate w białko, wapń i probiotyki, co może przyciągnąć uwagę osób szukających zdrowych alternatyw dla innych przekąsek.

Po drugie warto podkreślać ich gęstą i kremową konsystencję – jogurty typu greckiego są bardziej kremowe niż zwykłe jogurty, co może przyciągnąć uwagę osób, które lubią bogatsze i bardziej sycące przekąski.

ayran orzeźwiający napój jogurtowyNOWOŚĆ

Nowym produktem, który pojawił się na rynku w kategorii napojów śródziemnomorskich, jest Ayran wytwarzany w mleczarni Mlekpol (SM). Produkt zwraca uwagę graficzną stylistyką i wygodną butelką. Powinien zainteresować wszystkich spragnionych nowości.

Po trzecie warto wskazywać na sposoby ich wykorzystania w kuchni – jogurty greckie można wykorzystać w różnych przepisach, od sałatek po ciasta. Komunikat może skupić się na tym, jak łatwo można włączyć jogurty greckie do codziennej diety.

Po czwarte powinno się porównywać je do innych produktów – jogurty typu greckiego można porównać do tłustszych przekąsek. Reklama może skupić się na tym, że jogurty typu greckiego są zdrową alternatywą dla innych przekąsek.

Kolejny aspekt, który należy wziąć pod uwagę, myśląc o wyróżnieniu się na tle konkurencji, to opakowanie. Opakowanie produktu spożywczego może mieć znaczący wpływ na popyt tego produktu. Wśród czynników, które mogą wpłynąć na decyzję konsumentów o zakupie danego produktu spożywczego, w tym jogurtu typu greckiego, w danym opakowaniu, wyróżnić można:

  • wygodę: łatwość otwierania. Jogurty typu greckiego zwykle pakowane są w kubki i istnieje pewien niedosyt w kreatywności producentów względem opakowań do tych produktów,
  • estetykę: ładne i schludnie wyglądające opakowanie może przyciągnąć uwagę konsumentów i zwiększyć ich zainteresowanie, 
  • ochronę: opakowanie powinno chronić produkt przed uszkodzeniem, co jest istotne zwłaszcza w przypadku produktów łatwo psujących się,
  • informacje: opakowanie powinno zawierać ważne informacje dla konsumentów, takie jak skład, wartości odżywcze czy data przydatności do spożycia. Dla wielu konsumentów mogą być one decydujące przy wyborze produktu. Pełne informacje o składnikach i wartościach odżywczych jogurtu typu greckiego, a także jego pochodzeniu, mogą wpłynąć na zwiększone zainteresowanie. Większość konsumentów jest coraz bardziej świadomych i zwraca uwagę na wartości odżywcze produktów spożywczych, a także na pochodzenie poszczególnych składników, w tym przypadku mleka. Na opakowaniu powinny znaleźć również się wskazówki dotyczące przechowywania produktu,
  • środowisko: wielu konsumentów zwraca uwagę na wpływ opakowań na środowisko i preferuje opakowania dla niego przyjazne.