Jogurty naturalne: Sukces… naturalnie
Podział na segmenty
Jogurty naturalne wpisują się w ogromną rodzinę produktową. Znajdują swoje mocne miejsce obok produktów tj. jogurty owocowe, owocowo-zbożowe, z dodatkami i deserowe.
Jogurty naturalne w podziale na surowiec
Jogurty naturalne są bardzo powszechną grupą produktów mleczarskich. Mogą być one produktowe z różnego typu surowca. Do najbardziej popularnego należy mleko krowie. Coraz częściej możemy też spotkać jogurty naturalne produkowane z mleka koziego, owczego czy bawolego.
Jogurty naturalne wg opakowań
W Polsce jogurty naturalne sprzedaje się m.in. w kubkach, butelkach, kubkach z dyspenserem, kubkach z topperami oraz słoiczkach. Najbardziej popularne są jogurty naturalne w kubkach, przy czym kubki mogą być płaskie (Grupa Mlekovita, Piątnica OSM), małe (Bakoma, Bieluch SM). Ich gramatury wahają się od 100 do 400 g. W butelkach sprzedawane są jogurty bardziej płynne. Butelki dzielą się na małe 150-290 g oraz duże opakowania 300-500 g. Opakowania mniejsze są doskonałą przekąską w szkole, pracy i na wycieczce.
Jogurty naturalne z dodatkami
Chcąc urozmaić kategorię część producentów oferuje je w towarzystwie różnych dodatków. W pojemniczku głównym znajduje się jogurt naturalny, a dodatkowo element towarzyszący. Najczęściej są to płatki lub dodatki zbożowe (kuleczki, gwiazdki), miksy orzechów, pulpy lub sosy owocowe oraz białko. Do najpopularniejszych form dodawania tych elementów należą toppery czyli specjalnie opakowane nakładki z produktem na wieczku. Znajdziemy tu najczęściej produkty suche i sypkie jak płatki i kuleczki. Drugą formą podania dodatku są integralnie złączone pojemniczki. Całość pokryta jest jedną platynką. Tego typu rozwiązania stosowane są najczęściej do produktów płynnych tj. sosy lub żele, ale i do produktów sypkich. Innym sposobem na podanie dodatku są warstwy na dnie produktu.
Podział jogurtów naturalnych ze względu na miejsce pochodzenia
Innym podziałem jogurtów jest podział ze względu na kraj pochodzenia. W Polsce najbardziej popularne są jogurty typu greckiego, które stworzyły oddzielną kategorię produktową. Kolejnymi kategoriami są jogurty tureckie tj. ayran oraz islandzkie skyr.
Jogurt grecki to produkt znany na całym świecie. Wywodzi się z kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Jest składnikiem jednego z dań narodowych Bułgarii, Grecji, Turcji i Albanii. W Grecji jogurt tradycyjnie wytwarzany jest z mleka owczego, a na skalę przemysłową, z mleka krowiego. Swoją karierę zawdzięcza wyśmienitemu smakowi, wartościom odżywczym i sensorycznym oraz sprytnej polityce marketingowej producentów. Jest to produkt o szerokich zastosowaniach kulinarnych. Na bazie jogurtu greckiego przygotowuje się m.in. sosy do sałat z sosem tzatziki na czele. Do jogurtów greckich można dodać świeże i suszone owoce, warzywa, miód, powidła, orzechy oraz zbożowe dodatki. Jogurt grecki często znajduje zastosowanie w kuchni jako zamiennik śmietany oraz majonezu. Dodaje smaku potrawom z grilla. Ze względu na wysoką zawartość białka i mniejszą zawartość węglowodanów polecany jest osobom pragnącym obniżyć swoją masę ciała jak również rozbudować tkankę mięśniową.
Jogurt typu greckiego to jogurt wyprodukowany z mleka odtłuszczonego. Posiada o wiele gęstszą konsystencję niż inne jogurty. Dzięki niej może być krojony. Jogurt typu greckiego to źródło wielu składników odżywczych m.in. białka, wapnia, witaminy B12.
Ayran to popularny napój turecki wytwarzany z jogurtu i wody (w proporcji 2:1 lub 1:1). Zazwyczaj dodawana jest do niego sól, a czasami też pieprz. Podawany jest schłodzony. Jest napojem spożywanym przy konsumpcji kebaba. Na tureckiej prowincji napojem tym podejmuje się gości. Ormianie i Arabowie nazywają ten napój „tan” i pod tą nazwą jest on popularny m.in. w USA.
Skyr to wyrób mleczarski z krajów skandynawskich. Może stanowić sycącą przekąskę. Jest to produkt ceniony przez sportowców, ponieważ zawiera dużą dawkę białka. Skyr stosuje się w celu budowania odporności i wspomagania mikroflory jelitowej. Jest to produkt wytwarzany na bazie pasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem kultur bakterii Streptococcus salivarius ssp. thermophilus oraz Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus.
Konsystencja tego produktu jest dość gęsta, ale jednocześnie bardzo delikatna i krucha. Smak skyru jest delikatny i lekko kwaskowy. W 100 g tego produktu znajduje się ok. 65 kcal, 12 g białka, 4 g węglowodanów. Jogurt skyr stanowi źródło witamin z grupy B, w tym witaminy B2, B3, wapnia, fosforu, potasu oraz magnezu. Najważniejszym elementem wchodzącym w skład skyru są bakterie, które pozwalają zachować mikroflorę jelitową w dobrym stanie, a to przyczynia się do wzmocnienia odporności.
Jogurty w podziale na konsystencję
Jogurty naturalne dzielą się na płynne i gęste. Jogurty płynne pakowane są najczęściej w butelki. Produkty te są doskonałym zamiennikiem jogurtów owocowych lub innych napojów fermentowanych tj. maślanka i kefir. Stanowią napój doskonale gaszący pragnienie i skutecznie zaspokajający głód ze względu m.in. na zawartość białka. Jogurty gęste pakowane są w kubeczki i stanowią bazę do owoców lub płatków zbożowych. Często też stosuje się je jako kulinarny zamiennik śmietany do sałat, sosów lub ciast.
Jogurty płynne uzyskuje się z niezagęszczonego mleka, a gęste zostają zagęszczone przed zaszczepieniem bakteriami. Jogurty gęstsze uważane są bardziej wartościowe od płynnych, ponieważ mniej w nich wody, a więcej składników odżywczych.
Edyta Szczepańska
Dyrektor ds. Handlu i Marketingu w Robico (ZUH)
Produkty naturalne od zawsze cieszą się popularnością. Dla konsumentów największe znaczenie mają te o prostym składzie, najwyższej jakości i doskonałym smaku i zapewne ciekawym opakowaniu. Klienci chętnie sięgają po jogurty naturalne, ponieważ są zdrowsze, nie zawierają cukrów, przy tym wspomagają naturalną odporność organizmu i odbudowują mikroflorę jelitową (probiotyki). Bakterie jogurtowe przyczyniają się do tworzenia odpowiedniego mikrobiomu. Szybko regenerują układ pokarmowy przy kuracjach antybiotykowych. Robico od lat oferuje swoim klientom produkty wyłącznie naturalne, bez dodatków mleka w proszku, z zastosowaniem tradycyjnej metody produkcji. Dlatego też, jako kontynuację swojej misji, wprowadzamy na rynek nowość – Jogurt naturalny Robico w szklanym słoiczku o pojemności 230 g. Jogurt Robico dojrzewa osobno w każdym opakowaniu, dlatego jest gęsty, aksamitny i lekko kwaskowy. Szklane opakowanie sprawia, że klienci mogą zobaczyć produkt takim jaki jest – nie mamy nic do ukrycia. Jogurt naturalny Robico dzięki swojemu opakowaniu idealnie nadaje się jako produkt „to go” np. na drugie śniadanie – można dodać ulubioną konfiturę, dowolne płatki i mieć pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Z obserwacji rynku największym zainteresowaniem cieszą się jogurty w opakowaniach 125-250 g. Forma opakowania ma również istotne znaczenie dla samego produktu. Ekologiczne, szklane opakowanie zapewnia najwyższą jakość, bezpieczeństwo zdrowotne oraz zachowanie naturalnych walorów smakowych i zapachowych produktu. Poza tym metalowa nakrętka pozwala na wielokrotne dawkowanie produktu, który można bezpiecznie zakręcić i przechowywać w lodówce bez ryzyka przenikania zapachów do wnętrza produktu. Szklany słoiczek można oczywiście wykorzystać ponownie np. do przetworów.
Polski rynek jogurtów naturalnych
Jogurty postrzegane są jako bardziej neutralne i mające szersze zastosowanie niż jogurty owocowe. Niekwestionowaną zaletą jogurtów naturalnych jest ich relatywnie prosty skład oraz to, że mają one korzystny profil odżywczy. Mogą być stosowane jako szybka przekąska oraz jako surowiec kulinarny, który zastępuje śmietanę czy majonez. W przyszłości należy się spodziewać większej ekspansji produktów wegańskich na rynku jogurtów naturalnych.
W kontekście jogurtów, których większość jest pakowana w kubki plastikowe, należy spodziewać się ekspansji działań o charakterze proekologicznych (zastosowanie surowców z recyklingu lub przyjaznych dla środowiska). Obserwowane ruchy w kategorii napojów bezalkoholowych i soków, ale także mleka, wskazują, że wkrótce możemy spotkać ciekawe koncepcje i działania proekologiczne w kategorii opakowań do napojów fermentowanych. Wydaje się to niezwykle ważne szczególnie dla młodego społeczeństwa, które przywiązuje wagę do przyszłych losów naszej planety.