
Mleko utrzymuje dodatnią dynamikę skupu w Europie

Najważniejsze informacje z rynku mleczarskiego według komunikatu służb unijnych
- skup mleka krowiego w UE wzrósł o +0,7% w maju 2024 r. i o +1% w okresie styczeń-maj 2024 r. (+0,3% po uwzględnieniu roku przestępnego);
- państwa członkowskie o największym wzroście skupu mleka krowiego w okresie styczeń-maj 2024/23 (po uwzględnieniu roku przestępnego): Litwa (+6,7%), Estonia (+6,4%) i Węgry (+4,9%) oraz o największych spadkach: Irlandia (-6,3), Bułgaria (-2,4%) i Grecja (-2%);
- w maju 2024 r. produkcja mleka wzrosła o +3,5% w Australii, podczas gdy spadła o -6,2% w NZ, -0,9% w USA i o -0,6% w Wielkiej Brytanii;
- ewolucja produkcji mleczarskiej w UE w okresie styczeń-maj 2024/2023: masło (-2,2%) i SMP (-1,5%); WMP (-0,1%), zagęszczone (+6%), śmietana (+4,9%), mleko pitne (+1,4%), mleko fermentowane (+4,9%), ser (+3,9%);
- 3,5% całkowitego surowego mleka krowiego zebranego w maju 2024 r. było ekologiczne
- najwyższy udział mleka ekologicznego w skupie w maju 2024 r.: Austria (18,8%), Dania (11%) i Szwecja (szacunki 10,1%); najniższy udział występuje w Estonii (0,3%), Bułgarii (% 0,2), Polsce i Irlandii (0,1%).