
Spada produkcja mleka w Irlandii, Bułgarii i Grecji

Jak podają służby Komisji Europejskiej w swoim cotygodniowym komunikacie
- w okresie styczeń-kwiecień 2024/23 skup mleka krowiego w UE wzrósł o +1%; (+0,2% po uwzględnieniu roku przestępnego) i o +0,5% w kwietniu 2024/23;
- państwa członkowskie o największym wzroście zbioru mleka krowiego w okresie styczeń-kwiecień 2024/23 (po uwzględnieniu roku przestępnego): Litwa (+6,4%), Estonia (+5,8%) i Austria (+4,5%);
- największe spadki: Irlandia (– 8,3%), Bułgaria (– 2,5%) i Grecja (– 2,2%);
• w kwietniu 2024 r. produkcja mleka wzrosła o +2,5% w Australii, podczas gdy w Nowej Zelandii spadła – 4,1%, a w USA i Wielkiej Brytanii odpowiednio o – 0,4% i – 1,7%;
- ewolucja produkcji mleczarskiej w UE w okresie styczeń-kwiecień 2024/2023: masło (– 2,7%) i SMP (– 2,5%); WMP (– 0,3%), zagęszczone (+4,8%), śmietana (+5,3%), mleko pitne (+1,7%), mleko fermentowane (+5,1%), ser (+4,3%);
- 3,7% całkowitego surowego mleka krowiego zebranego w kwietniu 2024 r. było ekologiczne;
- państwa członkowskie z najwyższym udziałem mleka ekologicznego w całkowitym mleku surowym w kwietniu 2024 r.: Austria (18,8%), Dania (12,1%) i Szwecja (10,7%); najniższy udział: Polska i Estonia (odpowiednio 0,1% i 0,3%).