Masło utrzymuje trend wzrostowy. Spełniają się szacunki ekspertów unijnych
Najważniejsze informacje z rynku mleczarskiego z krótkoterminowego raportu Komisji Europejskiej:
- cena mleka spot stabilizuje się na poziomie 53,8 c/kg (16.06.2024);
- cena masła w UE: 632 €/100 kg, +2,9% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
- cena SMP w UE: 246 €/100 kg, -0,04% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
- cena WMP w UE: 377 €/100 kg, +0,6% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
- cena cheddara w UE: 387 €/100kg, -0,8% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• spadły koszty paszy (–0,5%) oraz energii (–3,1%) w tygodniu 24 w porównaniu z poprzednimi 4 tygodniami;
• odbiór mleka krowiego w UE w okresie styczeń-kwiecień 2024/23 wzrósł o +1%; (+0,2% po uwzględnieniu roku przestępnego) i o +0,5% w kwietniu 2024/23,
• w kwietniu 2024 r. produkcja mleka wzrosła o +2,5% w Australii, podczas gdy w Nowej Zelandii spadła –4,1%, a w USA i Wielkiej Brytanii odpowiednio o –0,4% i –1,7%;
• ewolucja produkcji mleczarskiej w UE w okresie styczeń–kwiecień 2024/2023: masło (–2,7%) i SMP (–2,6%); WMP (–0,3%), mleko zagęszczone (+4,8%), śmietana (+5,2%), mleko pitne (+1,7%), mleko fermentowane (+5%), ser (+4,3%);
• ostatnia aukcja GDT (18.06.2024): ogólny wskaźnik cen –0,5%, przy odnotowanym wzroście cen: masła (+6,2%), SMP (+0,7) i laktozy (+1,9%) oraz spadku cen AMF (–1,2%), serów (–1%) i WMP (–2,5%).