Yili w gronie największych producentów laktoferyny
Chiński potentat mleczarski, Yili Group opublikował swój raport finansowy za rok 2023, wykazujący rekordowy całkowity dochód operacyjny w wysokości 126,2 mld juanów i zysk netto przypisany spółce dominującej w wysokości 10,4 mld juanów. W przeliczeniu na euro jest to spadek, ale chińska firma nadal plasuje się w ścisłej czołówce firm światowych. Tego samego dnia Yili ogłosił także plan odkupu akcji o wartości nie mniejszej niż 1 mld juanów i nie większej niż 2 mld juanów. Akcje te zostaną w całości umorzone w celu obniżenia kapitału zakładowego spółki.
W okresie objętym raportem cała gama produktów Yili pozostawała wiodącą w branży. Jej działalność w zakresie mleka płynnego wygenerowała dochód operacyjny w wysokości 85,5 mld juanów, utrzymując wiodącą pozycję zarówno pod względem skali, jak i udziału w rynku. Przychody ze sprzedaży mleka w proszku i przetworów mlecznych wyniosły 27,6 mld juanów, co stanowi wzrost o 5,09% rok do roku, a ogólna sprzedaż mleka w proszku osiągnęła najwyższy poziom na rynku chińskim. Dział napojów zimnych wygenerował dochód operacyjny o 10,69 mld dolarów, czyli o 11,72% więcej niż w roku poprzednim, znacznie przekraczając średnią stopę wzrostu w branży i utrzymał pozycję lidera na rynku 29 rok z rzędu.
Dobrze wypadła również działalność zagraniczna. W 2023 r. przychody Yili z działalności zagranicznej wzrosły o 10,08% rok do roku, a produkty zostały sprzedane do ponad 60 krajów i regionów. Warto zauważyć, że produkty Cremo i Joyday zyskały znaczną popularność w Azji Południowo-Wschodniej, podczas gdy lody Joyday mocno zadomowiły się w Afryce.
Yili stale ulepsza i optymalizuje swoją globalną sieć łańcucha dostaw, osiągając efektywną synergię pomiędzy bazami krajowymi i zagranicznymi. W maju 2023 roku rozpoczęły się prace budowlane fabryki laktoferyny należącej do Westland Dairy Company Limited, jednej ze spółek zależnych Yili. Po uruchomieniu fabryka będzie jednym z trzech największych producentów laktoferyny na świecie. Ten przełom w zakresie potencjału wynika z innowacyjnego postępu technologicznego, który stał się bodźcem do przekształcenia badań w wymierne rezultaty.
W 2023 roku Yili dokonała ciągłych przełomów w najnowocześniejszych technologiach, szybko przekładając te innowacje na produkty, które wyznaczyły nowe trendy w zdrowej konsumpcji. Godnym uwagi osiągnięciem było opracowanie unikalnej technologii kierunkowej ekstrakcji i ochrony laktoferyny,. Co więcej, firma rozwiązała problem inaktywacji probiotyków w temperaturze otoczenia, tworząc nowe scenariusze zdrowego spożycia jogurtu.
Bazując na wiodących w branży możliwościach technologicznych, Grupa wprowadziła na rynek nowe, najlepiej sprzedające się produkty, takie jak organiczne mleko Satine z aktywną laktoferyną i jogurt probiotyczny Ambpomial AMX, zapewniając firmie nowe czynniki wzrostu.
Te innowacyjne osiągnięcia wynikają z długoterminowych inwestycji firmy w technologię. Niedawno, w dziesiątą rocznicę istnienia Europejskiego Centrum Innowacji Yili, na Uniwersytecie Wageningen w Holandii świętowano modernizację centrum i utworzenie Globalnego Centrum Badań nad Żywieniem Matek i Dzieci. Od momentu powstania centrum osiągnęło niezwykłe wyniki w takich obszarach, jak badania nad mlekiem kobiecym, rozwój probiotyków oraz innowacyjne procesy i technologie. W przyszłości centrum skupi się na najnowocześniejszych światowych technologiach mleczarskich, aby przyspieszyć zastosowanie i komercjalizację innowacyjnych wyników.