FrieslandCampina rozbudował produkcję laktoferyny
FrieslandCampina Ingredients, światowy lider w dziedzinie białek i prebiotyków, ogłosił otwarcie nowego zakładu produkcyjnego laktoferyny w Veghel w Holandii, aby pomóc zaspokoić rosnący globalny popyt na rynku żywienia niemowląt i dorosłych. Zakład zwiększa całkowitą zdolność produkcyjną firmy z 20 do 80 ton rocznie. Zakład wyposażony jest w maszyny zaprojektowane specjalnie w celu zapewnienia jakości i czystości produktu finalnegoi spełnia najnowsze standardy zrównoważonego rozwoju.
Nowy obiekt stanowi przykład rozległej wiedzy FrieslandCampina Ingredients w zakresie przetwarzania białek. W całym procesie produkcyjnym, od odbioru mleka po pakowanie i wysyłkę, zainstalowano najnowocześniejsze technologie absorpcji i elucji, filtracji i suszenia rozpyłowego. FrieslandCampina Ingredients korzysta również z nieprzerwanego dostępu do świeżego mleka krowiego za pośrednictwem prawie 10 000 gospodarstw należących do FrieslandCampina.
FrieslandCampina Ingredients przetwarza mleko przy użyciu łagodnego procesu obróbki cieplnej, który został specjalnie zaprojektowany przez ekspertów firmy ds. badań i rozwoju. Rezultatem jest produkt, który jest co najmniej w 95% czysty i ma znaczne właściwości wiązania żelaza.
Ponadto elektrownia będzie działać w 100% na zielonej energii elektrycznej, która jest w dużej mierze wytwarzana przez gospodarstwa członkowskie FrieslandCampina i certyfikowana w ramach unijnego systemu gwarancji pochodzenia. Pozostałości wody i soli powstałe podczas procesu produkcyjnego są ponownie wykorzystywane. Obiekt będzie również przestrzegał wytycznych Komisji Europejskiej dotyczących „najlepszych dostępnych technik” (BAT) w zakresie projektowania, budowy, konserwacji i eksploatacji sprzętu, aby zachować zgodność z najnowszymi normami zrównoważonego rozwoju.
Co napędza popyt?
Liczne badania wykazały, że laktoferyna, białko naturalnie obecne w mleku ludzkim i w mniejszym stopniu w mleku krowim, może zapewniać szereg korzyści zdrowotnych, w tym wspomaganie odpowiedzi immunologicznej organizmu i odporności na choroby. Te właściwości wspomagające układ odpornościowy sprawiły, że laktoferyna stała się popularnym składnikiem preparatów dla niemowląt i dlatego jest coraz bardziej poszukiwana w specjalistycznych zastosowaniach związanych z żywieniem dorosłych.
Rosnące zainteresowanie laktoferyną było również napędzane zainteresowaniem potencjalnymi zastosowaniami tego składnika poza odpornością. Wraz ze wzrostem ilości dowodów wykazujących korzyści zdrowotne laktoferyny, a konsumenci coraz częściej poszukują rozwiązań wspomagających odporność, następuje gwałtowny rozwój nowych produktów wspierających wiele obszarów zdrowia dla szereg konsumentów.
Mówiąc o otwarciu nowego obiektu, Herman Ermens, Prezes FrieslandCampina Ingredients, powiedział: – Obecnie uznaje się znaczenie wspierania odporności dla lepszego zdrowia i samopoczucia. Podejmowanie kroków w celu poprawy zdrowia odpornościowego staje się częścią codziennych zajęć wielu osób. Zwiększając nasze moce produkcyjne i wdrażając nowe technologie, nie tylko zaspokajamy rosnące zapotrzebowanie na laktoferynę, ale robimy to w sposób, który stawia na pierwszym miejscu zarówno jakość jak i zrównoważony rozwój. Ponad 25 lat temu byliśmy jedną z pierwszych firm produkujących laktoferynę i z dumą mogę powiedzieć, że nadal jesteśmy liderem innowacji w tej dziedzinie, aby zawsze pomagać ludziom czerpać z życia jak najwięcej.