Ceny półproduktów mleczarskich stabilizują się
Jak podaje Komisja Europejska
• ceny masła w UE: 498 €/100 kg, +0,8% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny SMP w UE: 264 €/100 kg, +2,8% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny WMP w UE: 355 €/100 kg, -1,1% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny cheddara w EU: 460 €/100 kg, +0,3% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• cena mleka spot wyniosła 50,5 c/kg (26/02/2023);
• nastąpił wzrost kosztów paszowych (+3%) i spadek kosztów energii (-4,6%) w 8 tygodniu w porównaniu z poprzednimi 4 tygodniami;
• dostawy mleka w UE w 2022 r. są podobne do dostaw w 2021 (+0,004%);
• zmiany w poziomie produkcji mleczarskiej w 2022 r. są następujące: wzrost masła (+0,2%), SMP (+0,7%), śmietany (+0,3%) i spadki WMP (-5,5%), mleka skondensowanego (-4,0%), mleka ( -0,8%), napojów fermentowanych (-0,6%) i serów (-0,5%);
• w styczniu 2023 r. produkcja mleka Australii spadła -3,1%, podczas produkcja mleka w Nowej Zelandii, USA i Wielkiej Brytanii wzrosły odpowiednio o +1,2%, +1,3% i +1,9%.