Kanadyjczycy zamkną trzy serownie. Powstanie jedna nowocześniejsza
Nowy obiekt od podstaw powstaje w mieście Franklin w stanie Wisconsin, w USA. Nowy zakład da 600 miejsc pracy. Równowartość jego budowy i uruchomienia to ok. 160 mln euro Zamknięte zostaną natomiast zakłady w Big Stone w Południowej Dakocie, Green Bay w Wisconsin i South Gate w Kalifornii. Zakłady w Południowej Dakocie i w Wisconsin zostaną zamknięte odpowiednio w trzecim kwartale roku podatkowego 2024 i trzecim kwartale roku podatkowego 2025.
W przypadku zakładu w Tulare w Kalifornii, firma zamierza zainwestować równowartość 52 mln euro w przekształcenie tej lokalizacji w zakład pakowania serów. Obiekt ma działać z pełną wydajnością do trzeciego kwartału roku fiskalnego 2025 r. W wyniku tych działań Saputo zamierza na stałe zamknąć swój zakład w South Gate w Kalifornii w czwartym kwartale roku fiskalnego 2025 i przenieść istniejące operacje z tego obiektu do nowo przebudowanego zakładu.
Oczekuje się, że nowe inwestycje kapitałowe i działania konsolidacyjne w USA przyniosą mleczarni Saputo korzyści finansowe począwszy od czwartego kwartału roku 2024 i przyczynią się do pełnego wykorzystania ich potencjału w do końca 2027 r.