Grupa Bel zawarła kazeinowy sojusz
Bel Group, znany gracz na rynku przekąsek pod markami serowymi tj. Babybel, Krówka Śmieszka i Boursin oraz start-up Standing Ovation ogłosiły powstanie partnerstwa w celu produkcji kazeiny, głównego białka mleka w formie nieodzwierzęcej. We wrześniu bowiem Bel nabył udziały w Standing Ovation.
Dywersyfikacja źródeł wysokiej jakości białka jest niezbędna do wyżywienia rosnącej populacji, która według prognoz ma osiągnąć 10 mld do 2050 r. W tym kontekście Grupa Bel Group inwestuje w rozwój białek, oprócz opracowywania wysokiej jakości produktów mleczarskich, produktów owocowych i roślinnych.
Firma Standing Ovation opracowała innowacyjny, precyzyjny proces fermentacji, w wyniku którego powstają kazeiny pochodzenia niezwierzęcego. Białka te są identyczne z białkami występującymi naturalnie w mleku i zapewniają wszystkie wartości odżywcze, funkcjonalność i tradycyjny dobry smak sera. Białko kazeinowe Standing Ovation toruje również drogę produktom o mniejszym wpływie na środowisko i większej dostępności.
Zespoły naukowe firm Bel i Standing Ovation będą współpracować w centrum badawczo-rozwojowym Bel w Vendôme we Francji oraz w zakładzie Standing Ovation w Paryżu nad zastosowaniem tej technologii w wybranych produktach Bel.
Anne Pitkowski, Research and Application Director w Bel Group skomentowała to wydarzenie następująco: – Kazeiny są niezbędne dla jakości serów – są odżywcze i zapewniają jędrność, teksturę oraz zdolność do topnienia. Technologia firmy Standing Ovation w połączeniu z naszą wiedzą na temat powiązań między strukturą a funkcją umożliwi rozwój wszystkich tych cech – i nie tylko –. Nasze wyjątkowe doświadczenie w produkcji sera pozwoli wprowadzić te postępy w życie. To partnerstwo otwiera wiele możliwości wyobrażania sobie receptur i produktów serowych jutra, łącząc jakość odżywczą, dostępność i odpowiedzialność.
Frédéric Pâques i Romain Chayot, odpowiednio Prezes i Dyrektor Naukowy, współzałożyciele Standing Ovation dodali: – Opracowaliśmy unikalny proces produkcji kazein niezwierzęcych. Naszą ambicją na dziś jest szybkie pojawienie się pierwszych produktów na rynku z bardzo szeroką dystrybucją. Jesteśmy dumni, że możemy współpracować z Grupą Bel w celu przyspieszenia wdrażania tych alternatywnych białek, których rynek rośnie wykładniczo i w którym chcemy odgrywać kluczową rolę. Z niecierpliwością czekamy na współpracę z Grupą o sprawdzonej wiedzy na temat serów, kultowymi markami i modelem współpracy, który jest idealny dla start-upów.