Lazur (SZGPR) zwiększy automatyzację produkcji serów pleśniowych
Jak dowiaduje się Forum Mleczarskie, nakłady na inwestycje w zakładzie w 2021 r. wyniosły 13,85 mln zł. Główne wydatki dotyczyły rozbudowy budynku produkcyjnego o pomieszczenia dla nowej solowni z zapleczem magazynowym. Spółdzielnia dokupiła także grunty. Znaczące nakłady poszły dodatkowo na zakup cysterny do odbioru mleka oraz wyposażenie centralnego magazynu chemii wraz z systemem dozowania środków chemicznych. Całość wydatków dopełniają urządzenia wentylacyjne i klimatyzacyjne do nowej solowni oraz urządzenia chłodnicze do niej.
W 2022 r. mleczarnia Lazur (SZGPR) planuje zwiększać poziom automatyzacji kolejnych etapów procesu produkcyjnego.
Spółdzielnię Lazur w 2021 r. tworzyło pięć osób prawnych mających status grup producentów rolnych. Firma przeznacza całość przetwarzanego mleka na produkcję serów pleśniowych. W 2021 r. spółdzielni udało się sprzedać sery za 74,7 mln zł, przy czym przychody ogółem wyniosły 84,96 ml zł. W stosunku do roku 2020 wzrost wartości przychodów ogółem wyniósł 16%. Zysk netto za 2021 r. wyniósł 3.72 mln zł.