1. Aktualności
  2. Polska
Chiny

Grupa Bel przejęła 70% kapitału firmy Shandong Junjun Cheese

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Pakiet kontrolny umożliwi Grupie Bel wejście w nowy etap ekspansji międzynarodowej i wzmocni ambicje rozwojowe Grupy dzięki najnowocześniejszym możliwościom produkcyjnym w Chinach. Bel oczekuje dwucyfrowego rocznego wzrostu w ciągu najbliższych czterech lat. Shandong Junjun Cheese ma siedzibę w północno-wschodnich Chinach – w czwartym co do wielkości obszarze produkcji mleka w kraju – i działa głównie jako współproducent z dużymi możliwościami finansowymi, przemysłowymi i badawczo-rozwojowymi. 

Portfolio firmy obejmuje szeroką gamę serów, które od 2018 r. osiągnęły ponad 100% roczny wzrost. Przejęcie Bel obejmuje również wymagane zezwolenia i licencje na prowadzenie fabryki Shandong Junjun Cheese.

Dyrektor Generalny Bel Group, Cécile Béliot, powiedziała: – Po przejęciu większościowego pakietu udziałów w Shandong Junjun Cheese realizujemy naszą strategię rozwoju, rozszerzając portfolio produktów i wzmacniając nasz zasięg produkcyjny. Wybraliśmy Shandong Junjun Cheese, firmę o ogromnych możliwościach przemysłowych i potencjale innowacyjnym. Pozwoli nam to zwiększyć naszą skalę działania na rynku chińskim i konkurować o pozycję lidera.

Założyciel Shandong Junjun Cheese, Zhao Lu, dodał: – Współpraca z Belem od razu przemówiła do nas jako podejście korzystne dla obu stron, z kulturą bliską naszej i silnymi efektami synergii. Dzięki ponad 150-letniemu doświadczeniu w branży serowej, Bel umożliwi dalszy rozwój Shandong Junjun poprzez wzmocnienie zdolności badawczo-rozwojowych i produkcyjnych. Tymczasem nasza firma pomoże przyspieszyć wdrażanie produktów marki Bel w Chinach dzięki najnowocześniejszym zapleczom badawczo-rozwojowym i produkcyjnym.

Warte przeczytania