1. Aktualności
  2. Świat
Belgia

Milcobel zrekompensuje emisję CO2, aby wspierać rolników 

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Spółdzielnia mleczarska Milcobel jest pierwszą belgijską firmą, która dołączyła do start-upu Claire i od teraz będzie kompensować część swoich emisji CO2 lokalnie poprzez belgijskie projekty zrównoważonego rolnictwa. Claire oznacza „Czyste powietrze” i stawia na neutralność lokalną dla klimatu. Claire łączy firmy, które chcą zrównoważyć swoje emisje CO2 ze stronami, które chcą zredukować, uniknąć lub nawet zaoszczędzić emisje CO2.

Milcobel niedawno wprowadził neutralny pod względem emisji CO2 ser Brugge, pierwszy na rynku serów w krajach Beneluksu. Ślad węglowy sera obliczono „od kołyski do bramy”, nakreślono możliwe redukcje CO2, a pozostałe emisje CO2 zostały zrekompensowane. Rekompensata ta była początkowo realizowana poprzez projekt wiatraka za granicą. Milcobel dodaje teraz do tego również lokalne projekty.

Nils van Dam, Dyrektor Generalny Milcobel, wyjaśnił to następująco: – Podczas natworzenia naszego projektu neutralności produkcji sera z Brugii (pod względem emisji CO2) zbadaliśmy już możliwości zrównoważenia części CO2 za pomocą lokalnych projektów. Powód jest jasny: odszkodowanie lokalne ma dla naszej spółdzielni wyższą wartość społeczną, ponieważ nasi członkowie mogą również otrzymać dodatkowe wynagrodzenie za swój wysiłek. Do niedawna nie było lokalnych dostawców projektów kompensacji CO2 z tą lokalną wartością dodaną, co czyni ją również atrakcyjną dla naszych rolników. W międzyczasie młody start-up Claire opracował bardzo interesujący model lokalnych kredytów węglowych: jest to prosty, przejrzysty i najważniejszy dla nas: nasi hodowcy bydła mlecznego mogą również sami podejmować działania zmniejszające emisję CO2 i otrzymywać dodatkowe rekompensaty.

Ostatnie badania przeprowadzone przez KULeuven wykazały, że flamandzcy hodowcy bydła mlecznego już osiągnęli 30% redukcję CO2 na litr mleka w ciągu ostatnich 20 lat. Istnieje również możliwość dodatkowego magazynowania 5% CO2 na litr mleka w glebie. Konkretne środki, jakie mogą podjąć hodowcy bydła mlecznego, to np. stosowanie okrywy zielonej, wykorzystanie koniczyny lub lucerny, wprowadzenie kompostu lub obornika oraz zalesianie obrzeży gospodarstw.

Nils van Dam dodał: – Głęboko wierzymy w koncepcję lokalnego rynku CO2, na którym belgijskie firmy mogą kompensować swoje emisje CO2 poprzez inicjatywy na rzecz zrównoważonego rozwoju z lokalnymi rolnikami. Dlatego też chcemy wspierać Claire. W ten sposób tworzymy tu ekosystem i koło się zamyka. Rolnictwo węglowe może być alternatywnym modelem dochodów dla lokalnych rolników/producentów bydła mlecznego. Otrzymują wynagrodzenie za swoje wysiłki na rzecz zrównoważonego rozwoju. Ponadto lokalne firmy, które chcą w przyspieszonym tempie zmierzać w kierunku neutralności pod względem emisji CO2, mogą to zrobić dzięki lokalnemu projektowi. W ten sposób razem stajemy się bardziej zrównoważeni.