Agro-Danmis: Produkty kozie są traktowane jako wyroby prozdrowotne
– Segment produktów kozich z roku na rok rośnie, co obserwujemy już od ponad dekady – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Tadeusz Dałkowski, Kierownik ds. Handlu i Marketingu w Agro-Danmis. – Największym zainteresowaniem cieszą się produkty takie jak: mleko, ser twardy, jogurt naturalny i twarożek. Warto zauważyć, że znaczącą rolę w strukturze sprzedaży odgrywają produkty ze Znakiem Jakość i Tradycja (mleko kozie, mleko kozie bez laktozy, ser twardy kozi, ser twardy kozi wędzony, jogurt naturalny, twaróg kozi wiejski).
– Klienci doceniają ich walory smakowe, a także rodzimość ich pochodzenia. Jakość naszych produktów nie tylko nie odbiega od produktów pochodzących z innych krajów, ale przystępność cenowa pozwala nam skutecznie konkurować na rynku. Spora część klientów traktuje je jako produkty prozdrowotne, zwłaszcza osoby z nietolerancją mleka krowiego – dodaje nasz rozmówca.