1. Aktualności
  2. Świat

Czy białka mleka pomogą zwalczać koronawirusa?

Źródło: proplanta.de, nzherald.com.nz
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Jak podaje serwis proplanta.de oraz media nowozelandzkie, badania nowozelandzkiego producenta farmaceutycznego Quantec wykazały, że kompleks białkowy uzyskany ze świeżego pasteryzowanego mleka krowiego może chronić ludzkie komórki organizmu przed COVID-19. Opatentowane białko obronne IDP ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Firma zleciła badanie w niezależnym laboratorium w USA. Potwierdziło ono, że IDP chroni komórki ciała przed koronawirusami oraz pomaga zmniejszyć nasilenie objawów.

– Poprzednie badania wykazały, że IDP działa jak bariera i wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu jest skuteczny przeciwko grypie i opryszczce pospolitej – powiedział dyrektor generalny Quantec, Raewyn McPhillips. – Teraz może też pomóc w walce z COVID-19.

Założyciel Quantec, dr Rod Claycomb wyjaśnił, że IDP to naturalny kompleks białek mleka, który zawiera ponad 50 bioaktywnych białek, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Istotne jest przy tym, aby IDP było znacznie skuteczniejsze niż jego poszczególne części, jak czysta laktoferyna czy laktoperoksydaza.

Spożycie IDP może pomóc zmniejszyć objawy żołądkowo-jelitowe ze względu na działanie przeciwzapalne w gardle i wyściółce jelit, a tym samym zapewnić pewną terapeutyczną ulgę osobom cierpiącym na wirusa – podkreślił założyciel Quantec.

McPhillips twierdzi, że firma planuje obecnie badania kliniczne IDP wraz z partnerami w celu opracowania naukowych produktów zdrowotnych dla konsumentów.