Łowicz (OSM): Napoje fermentowane są silnie powiązane z trendem fit, bycia szczupłym i zdrowym
– Oferta produktów fermentowanych dostępnych na rynku powiększa się z roku na rok – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM). – Jest to związane między innymi z trendami żywieniowymi oraz z oczekiwaniami konsumentów, dotyczącymi nowych kompozycji smakowych, a także opakowaniami. W czasach pandemii te oczekiwania nie zmieniły się. Wciąż żyjemy szybko, w biegu, więc od produktów fermentowanych oczekujemy prostego składu, spełnienia funkcji zdrowej przekąski, która nasyci, będzie lekkostrawna, a do tego zamknięta w wygodnym opakowaniu, funkcjonalnym w podróży, z możliwością kilkukrotnego otwierania i zamykania.
– Wychodząc naprzeciw trendom, mleczarnia Łowicz (OSM) oferuje szeroki wachlarz produktów fermentowanych: kefiry, maślanki, mleko acidofilne, jogurty, zsiadłe mleko oraz chłodnik. Maślanki i kefiry doskonale gaszą pragnienie w upalne dni, są także pożywne. Mają „czystą etykietę”, co oznacza, że zawierają wyłącznie naturalne składniki mleczne i dobroczynne kultury bakterii. Dodatkowym atutem maślanek i kefirów Łowicza jest lekkość i niskokaloryczność, gdyż nie zawierają mleka w proszku, a niedawno wprowadzona linia maślanek smakowych – ananas z cytryną oraz jabłko z gruszką – mają obniżoną zawartość cukru – podkreśla Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM).
– Nasze produkty fermentowane są różnorodne pod względem opakowań. Posiadamy maślankę w wygodnej butelce 750 g oraz w kartonie 1 l, natomiast kefiry w butelce 400 g, 1 kg i również w kartonie 1 l. Nie brakuje maślanki w wersji bez laktozy, wielokrotnie wyróżnianej i nagradzanej na wydarzeniach branżowych. Nowością są opakowania kartonowe o pojemności 1 l, z surowców odnawialnych, nadające się do recyklingu. – podkreśla nasza rozmówczyni.
–Mleko acidofilne zawiera 2,5% tłuszczu i zamknięte jest w wygodnej butelce, profilowanej w połowie dla wygody trzymania. Jogurty Łowicza dostępne są w wersji pitnej z owocami i zbożami oraz łyżeczkowej z mascarpone, pysznymi owocami i zbożami. Zsiadłe mleko niejednokrotnie pojawia się latem na polskim stole do obiadu. Tegoroczną nowością jest chłodnik warzywny – pyszny, gęsty, który fantastycznie chłodzi w upalne dni, a także nasyci – opowiada Iwona Grzybowska.
– Niezaprzeczalnie największy potencjał mają kefiry i maślanki. W sezonie letnim, wakacyjnym, klienci poszukują przede wszystkim tych produktów, które po schłodzeniu dostarczą upragnionego orzeźwienia. Zauważamy rosnącą tendencję do stosowania składników zbożowych, crunchy, muesli, czyli połączenia produktu mlecznego z sycącymi dodatkami, które finalnie spełnią rolę zdrowej przekąski. Ma to silne powiazanie z trendem fit, bycia szczupłym, zdrowym. Nasze produkty dostępne są we wszystkich dużych sieciach handlowych takich jak Kaufland, Auchan, Carrefour, Dino, a także w mniejszych sklepach rynku tradycyjnego – podsumowuje Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM).