Łowicz (OSM): Sezon na fetę to wiosna


Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu w swojej ofercie posiada sery kanapkowo-sałatkowe Fellada 30% lekka i Fellada 45% w wygodnym, kartonowym opakowaniu 220 g. Klienci sięgają po ten produkt najchętniej w sezonie wiosenno-letnim przez wzgląd na dużą popularność w tym okresie sałatek bogatych w owoce i warzywa. Ser nadaje sałatkom słonego smaku, a dzięki kremowej konsystencji rozpływa się w ustach.
Ser Mozzarella natomiast charakteryzuje delikatny smak oraz miękka konsystencja. Ser dał się poznać w polskiej kuchni przede wszystkim jako dodatek do pizzy, lasagne oraz do sosów podawanych z makaronem. Niewielu dodaje mozzarellę do omletów, grzanek, czy sałatek warzywnych i owocowych.Charakteryzuje ją biała lub lekko żółta barwa, gładka powierzchnia.
OSM w Łowiczu w swojej ofercie posiada ser Mozzarella w bloku ok. 3 kg oraz w postaci wiórków dla kanału HoReCa. Z naszych obserwacji wynika, że oba te gatunki serów znalazły zastosowanie w kuchni młodych ludzi, którzy lubią eksperymentować i poznawać nowe smaki, chociaż grupa ta powiększa się o każdego, kto spróbuje dania, w których znajdzie się ser Mozzarella.