1. Aktualności
  2. Polska

Garwolin (OSM) rozwija proszkownię mleka

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

– Inwestycja w zakresie proszkowni mleka pozwala zagospodarować nadwyżki mleka, ostatnie modyfikacje umożliwiają poszerzenie gamy produkowanych proszków mlecznych – mówi Forum Mleczarskiemu Robert Kuchnio, Prezes ds. Technicznych w mleczarni Garwolin (OSM). Proszkownia pozwala teraz wytwarzać odtłuszczone mleko w proszku, odtłuszczone mleko instant, pełne mleko w proszku i pełne mleko instant. Jak dowiadujemy się u źródła, obecna wydajność dobowa proszkowni wynosi 160 tys. l.

Pierwsze prace projektowe rozpoczęto wiosną 2013 r. Cała inwestycja pochłonęła ponad 25 mln zł. Za prace budowlane odpowiadała wówczas firma Klimas z Krotoszyna, a za technologię – firma Milk Hydrosan.

Celem inwestycji było zagospodarowanie nadwyżek surowca jak również powiększenie gamy oferowanych asortymentów. Obecne zmiany umożliwiają powiększenie asortymentu proszków.

Ostatnie wiadomości o firmie