UE: Zmiany na etykietach produktów spożywczych.

Etykiety powinny zawierać informację o wartości energetycznej i odżywczej produktów, ale nie mogą wprowadzać w błąd, muszą być bardziej zrozumiałe, aby umożliwiały konsumentom dokonanie świadomego wyboru, powiedzieli członkowie Komisji Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności.
Komisja głosowała jednak przeciwko wprowadzeniu w całej UE systemu oznaczeń przypominających sygnalizację świetlną do pokazywania wartości odżywczych produktu. Problem ten był dyskutowany przez 18 miesięcy.
Zmiany dotyczące etykietowania będą więc minimalne. Nie zmienią się dotychczas istniejące przepisy regulujące informacje obligatoryjne na wszystkich etykietach. Komisja dodała, że podanie kraju pochodzenia w niektórych przypadkach powinno być obowiązkowe. Dotyczy to m.in. produktów mlecznych, mięsa, drobiu, świeżych owoców i warzyw.
Członkowie Komisji zgodzili się, że kluczowe informacje o wartości odżywczej, takie jak zawartość energetyczna, ilość tłuszczów, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukru i soli musi być obowiązkowa dla wszystkich produktów żywnościowych w UE. Do listy, zgodnie z propozycją Komisji, można dobrowolnie dodać proteiny, błonnik, naturalne i sztuczne tłuszcze trans.
Wszystkie informacje obowiązkowe muszą widnieć na części przedniej opakowania. Komisja dodała przepisy dotyczące zagwarantowania widoczności informacji o zawartości energetycznej produktów.
Wzmocniono przepisy dotyczące wyglądu produktów. Żywność nie może być oznakowana w sposób dający do zrozumienia, że jest to inny produkt. Musi być jasno sprecyzowane na etykiecie, jeżeli jakiś składnik zastąpiono innym.
Legislacja zacznie obowiązywać w terminie 20 dni od publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, ale zasady dotyczące oznakowania żywności wejdą w życie 3 lata później, a dla producentów zatrudniających mniej niż 100 pracowników i z obrotem lub rocznym bilansem poniżej 5 mln euro – 5 lat później.
