Mleczarnia w Nowym Sączu (OSM) inwestuje w sery parzone

© nowy sącz (osm)
Spółdzielnia Nowy Sącz (OSM) większość swojej produkcji sprzedaje do lokalnych sklepów spożywczych. Jak dowiaduje się Forum Mleczarskie, w 2024 r. mleczarnia sprzedała 10% wyrobów do wielkopowierzchniowych sieci handlowych, a 18% dostarczyła do hurtowni na terenie południowej Polski. Kolejne 32% sprzedano do lokalnych sklepów detalicznych, a do gastronomi 14%. 19% stanowiły dostawy do przemysłu. W ramach przetargów sprzedano 5% wyrobów. Dodatkowe 1,7% wartości sprzedaży pochodziło z eksportu na teren Słowacji.
– Zakupiliśmy nowe urządzenie do uplastyczniania masy serowej do naszych produktów parzonych i wędzonych, które pozwoli nam zwiększyć moce przerobowe i zwiększyć ich sprzedaż. Mamy coraz więcej zapytań o produkcję takich serków, dlatego też chcemy wykorzystać ten moment – przyznał zarząd. Znaczącym produktem z asortymentu firmy jest bryndza – produkt często in-outowy spotykany w ofercie sieci dyskontowych. W remont instalacji do produkcji tego wyrobu mleczarnia zainwestowała 110 tys. zł.
