1. Aktualności
  2. Świat
Świat

Ceny „commodities” w trendzie bocznym

Źródło: Komisja Europejska
Autor: Janusz Górski

Najważniejsze informacje z rynku mleczarskiego według statystyk unijnych organó1) rolnych.

Skup mleka krowiego w UE w okresie styczeń-marzec 2025 r. zmniejszył się o -1,9% (-0,8% po uwzględnieniu roku przestępnego). Produkcja mleczarska w tym czasie ewoluowała następująco: masło (+1,1%), SMP (-3,1%); WMP (+4,9%), mleko zagęszczone (-5,2%), śmietana (-2,9%), mleko spożywcze (-1,7%), mleko fermentowane (+0,3%), sery (+0,2%).

  • ceny masła w UE: 735 €/100 kg, +0,6% w ciągu ostatnich 4 tygodni
  • ceny SMP w UE: 246 €/100 kg, +0,5% w ciągu ostatnich 4 tygodni
  • ceny WMP w UE: 434 €/100 kg, -0,7% w ciągu ostatnich 4 tygodni
  • ceny cheddara w UE: 464 €/100 kg, +0,7 w ciągu ostatnich 4 tygodni.

Cena mleka na rynku spot wzrosła do 57,3 c/kg (25.05.2025);

Koszty paszy spadły o -3,8%, a koszty energii o -1% w 21. tygodniu w porównaniu do poprzednich 4 tygodni.

USA są bardziej konkurencyjne cenowo w przypadku masła, cheddara i odtłuszczonego mleka w proszku, a Oceania w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku.

W styczniu 2025 w relacji do 2024 r. eksport masła z UE wzrósł do Wielkiej Brytanii o (+11%), ale spadł do USA (-10%) i do Arabii Saudyjskiej (-25%). Eksport serów z UE wzrósł do Wielkiej Brytanii (+12%) i do Szwajcarii (+6%); ale spadł do USA (-1%). W tym samym okresie całkowity eksport odtłuszczonego mleka w proszku z UE wzrósł +7%. Eksport WMP z UE wzrósł do Kuwejtu (+42%), ale spadł do Wielkiej Brytanii (-21%) i Omanu (-9%).

W styczniu 2025 w relacji do 2024 r. eksport Nowej Zelandii wzrósł w przypadku masła/(oleju) (+12%), sera (+33%), SMP (+1%) i WMP (+8%). Eksport produktów mleczarskich ze Stanów Zjednoczonych w styczniu 2025 r. wzrósł w przypadku masła (oleju) (+143%), sera (+22%) i WMP (+4%); podczas gdy spadł w przypadku SMP (-20%).

Chiński import masła (oleju) (+56%) i serwatki w proszku (+20%) wzrósł w badanym okresie, podczas gdy spadł import kazeiny (-53%), sera (-6%), SMP (-24%), WMP (-3%) i laktozy (-6%).

Warte przeczytania