1. Aktualności
  2. Świat
Nowa Zelandia

Fonterra zamknie zakład wytwarzający mleko w proszku

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© fonterra

Fonterra ogłosiła, że planuje zamknąć swój zakład pakowania w Hamilton pod koniec lipca. Zamknięcie zakładu Canpac, który miesza i pakuje mleko w proszku, jest następstwem decyzji spółdzielni o skupieniu się na składnikach o wyższej wartości, takich jak zaawansowane białka i żywność medyczna. Dyrektor operacyjny Fonterra, Anna Palairet, powiedziała, że niskie wolumeny produktów i rosnąca złożoność produkcji stworzyły trudne warunki ekonomiczne dla zakładu.

– Nasza strategia polega na tworzeniu wartości kompleksowej i zwiększaniu całkowitych zwrotów dla naszych udziałowców–rolników. Wierzymy, że najlepszym sposobem na osiągnięcie tego jest skupienie się na naszych mocnych stronach i skali w składnikach i usługach gastronomicznych, a nasze inwestycje są priorytetem w tych częściach naszych operacji, które są do tego lepiej dostosowane.

Obecnie w zakładzie pracuje około 120 osób. Spółdzielnia przejdzie teraz proces konsultacji, w tym zbada potencjalne możliwości relokacji, zanim planowane jest zakończenie działalności 31 lipca 2025 r.

Zakład obecnie pakuje do 4000 ton proszków rocznie, co stanowi mniej niż jeden procent całkowitego wolumenu produktów Spółdzielni.

Warte przeczytania