
GEA PE: Rozumiemy mleko

– GEA ma ponad 125 lat doświadczenia w przetwarzaniu płynnego mleka i prawie 100 lat doświadczenia w produkcji mleka w gospodarstwach rolnych – powiedział Forum Mleczarskiemu Jarosław Trębski, dyrektor sprzedaży GEA Process Engineering. – Rozumiemy mleko. Nasze know-how w zakresie przetwarzania mleka UHT oraz portfolio produktów obejmuje każdy etap od odbioru mleka i składników, przez oddzielanie mleka, obróbkę i homogenizację, aż po napełnianie. Większość z tych etapów jest zarządzana za pomocą rozwiązań GEA w zakresie automatyzacji i kontroli procesu.
– Jesteśmy w stanie zadbać o każdy szczegół, w tym konfigurację zaworów o długiej żywotności oraz oszczędzających miejsce higienicznych rurociągów, a także dostosować się do przetwarzania wsadowego lub ciągłego. Nasi klienci mogą wybierać spośród trzech różnych typów instalacji UHT, które obejmują opcje bezpośredniego lub pośredniego ogrzewania, które dostosowujemy do ich wymagań dotyczących produktu i procesu, układu instalacji i wydajności – dodał dyrektor sprzedaży.
– Przez 35 lat naszego funkcjonowania na polskim rynku dostarczyliśmy bardzo dużą ilość instalacji UHT dla krajowych mleczarni. Możemy się pochwalić, że dostarczyliśmy nie tylko standardowe instalacje z pośrednim grzaniem, ale także iniekcję oraz infuzję. Oferujemy również klientom możliwość testowania procesów na naszych instalacjach pilotażowych UHT, w zakładzie testowym GEA lub w zakładzie produkcyjnym klienta – dodał nasz rozmówca.
– Mleko UHT smakuje inaczej lub przynajmniej nieco inaczej niż mleko pasteryzowane. Niektórzy opisują mleko UHT jako mające lekko karmelowy lub słodki smak. Stopień zależy od zastosowanej metody przetwarzania, ale jest to spowodowane procesem podgrzewania, który dezaktywuje drobnoustroje i enzymy powodujące psucie się mleka. Ale jeśli przesadzi się, to wówczas uzyskamy przypalony smak. Użycie ciepła zmienia właściwości mleka. Jest to jednak zminimalizowane dzięki nowoczesnej technologii UHT naszej firmy, która wykorzystuje krótki i precyzyjny proces podgrzewania. Pod względem wartości odżywczych mleko UHT ma taką samą ilość kalorii i wapnia jak mleko surowe. Będzie jednak zawierać nieco mniej kwasu foliowego, witaminy B12, witaminy C, tiaminy i jodu, co jest również prawdą w przypadku mleka pasteryzowanego. Straty te są zwykle utrzymywane na poziomie poniżej 20% i mogą być zrekompensowane przez ponowne dodanie witamin – podsumował Jarosław Trębski, dyrektor sprzedaży GEA Process Engineering.
