
Wzrósł eksport duńskich serów przy spadku eksportu masła

Wzrosty cen spowodowane zwiększonym popytem nad podażą charakteryzowały eksport duńskich produktów mleczarskich w 2024 r. Zanotowano również przesunięcia między kategoriami produktów w porównaniu z poprzednimi latami. Wartość eksportu produktów mlecznych z Danii w 2024 r. wyniosła 28 mld DKK (3,86 mld euro). To wzrost o 5% wobec 2023 r. Jest to jednocześnie rekord, choć niewiele odbiegający od poziomu eksportu produktów mleczarskich w 2022 r. Świadczą o tym nowe dane opublikowane przez Duński Urząd Statystyczny. Łączna wartość duńskiego eksportu żywności w 2024 r. wyniosła 151 mld DKK (20,25 mld euro).
Rosnący popyt spowodował wzrost cen
Z roku na rok światowy popyt na produkty mleczne rośnie i tak było również w 2024 r. Jednak podaż nie wzrosła w tym samym tempie, co spowodowało wzrost cen produktów mlecznych na całym świecie. W Danii produkcja mleka surowego wzrosła w 2024 r., ale tylko nieznacznie – o 0,1% w porównaniu z rokiem 2023. Łącznie w 2024 r. przetworzono 5 690 mln sztuk. kg mleka w mleczarniach w Danii. Oznacza to, że ilość surowców dostępnych dla duńskich mleczarni utrzymuje się mniej więcej na poziomie lat ubiegłych.
Wzrost duńskiego eksportu żywności wynika częściowo ze wzrostu cen. Dotyczy to wszystkich czterech kategorii eksportu: mleka i przetworów mlecznych, mleka w puszkach, sera, masła i oleju maślanego. Jednakże, jak wyjaśnił Niels Ole Nielsen, główny konsultant Duńskiego Stowarzyszenia Mleczarzy/Rolnictwa i Żywności, ciekawe jest również to, że zaszły znaczące zmiany w sposobie dystrybucji eksportowanych ilości pomiędzy różne kategorie produktów mlecznych. W latach 2023–2024 nastąpił wzrost eksportu sera, mleka i przetworów mlecznych, ale spowodowało to spadek eksportu masła i oleju maślanego, a także mleka w puszkach.