
Sery kontynuują wzrosty cen

Najważniejsze informacje z rynku mleczarskiego w UE i handlu commodities na świecie:
- skup mleka krowiego w UE wzrósł o +1,7% w listopadzie 2024 r. i o +0,7% w styczniu-listopadzie 2024 r. (+0,4% po uwzględnieniu roku przestępnego);
- w listopadzie 2024 r. produkcja mleka spadła o -0,3% w Australii i o -1% w Stanach Zjednoczonych, podczas gdy wzrosła o +2,1% w Nowej Zelandii i o +5,4% w Wielkiej Brytanii;
- ewolucja produkcji mleczarskiej w UE w okresie styczeń-listopad 2024 r.: masło (-1,4%), SMP (+0,05%); WMP (-2,2%), mleko zagęszczone (+7%), śmietana (+3,7%), mleko pitne (+1%), mleko fermentowane (+3,8%), ser (+2,7%);
- ceny masła w UE: 740 €/100 kg, -1,5% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
- ceny SMP w UE: 253 €/100 kg, -1,8% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
- ceny WMP w UE: 429 €/100 kg, -1,7% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
- ceny cheddara w UE: 477 €/100kg, +2,3% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
- ceny mleka spot wzrosły, obecnie wynoszą 60 c/kg (19.01.2025);
- Koszty paszy wzrosły o +2,1%, a koszt energii o +3,3% w 3. tygodniu roku w porównaniu z poprzednimi 4 tygodniami.
USA są bardziej konkurencyjne cenowo w przypadku masła i cheddara; UE w przypadku SMP, a Oceania w przypadku WMP. Ostatnia aukcja GDT (21.01.2025): ogólny wskaźnik cen +1,4%, przy odnotowanym spadku cen dla: AMF (-7,8%) i laktozy (-0,8%) oraz wzroście cen dla masła (+2,2%), serów (+2,8%), SMP (+2%) i WMP (+5%).