1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Wdrażanie nowych rozwiązań stało się strategicznym wyborem

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© seen technologie

Zapytaliśmy Dariusza Jasaka, Prezesa Zarządu Seen Technologie o to jak coraz bardziej wymagające warunki działania wielu przedsiębiorstw w branży spożywczej tworzą dylemat: realizować czy przekładać zaplanowane inwestycje. Jak wygląda to w branży mleczarskiej? – Branża mleczarska, podobnie jak cała branża spożywcza, przechodzi obecnie dynamiczne zmiany, które wymagają od firm rozwagi i ostrożności w zarządzaniu zasobami. 

– W tym kontekście decyzje inwestycyjne nabierają szczególnego znaczenia, gdyż nie tylko wpływają na bieżącą kondycję finansową, ale również kształtują przyszłość przedsiębiorstw. Obecnie firmy mleczarskie dążą do znalezienia równowagi między zaspokajaniem bieżących potrzeb a realizacją długoterminowych aspiracji. Wybór pomiędzy kontynuowaniem inwestycji a ich opóźnianiem często wiąże się z głęboką refleksją nad przyszłością branży. Motywacją do podejmowania takich decyzji jest często chęć budowania solidnych fundamentów w niepewnych czasach. Mimo naturalnych obaw związanych z ryzykiem inwestycje w nowoczesne technologie i ekologiczne praktyki mogą okazać się kluczowe dla budowania bardziej odpornego i elastycznego przedsiębiorstwa. Tego rodzaju strategie pozwalają nie tylko na lepsze dostosowanie się do zmieniających się warunków rynkowych, ale także wspierają zrównoważony rozwój całego sektora. W efekcie decyzja o realizacji inwestycji staje się nie tylko kwestią finansową, ale także przedmiotem wnikliwej refleksji nad przyszłością firm w obliczu globalnych wyzwań i zmieniających się warunków. Mam tu na myśli szczególnie m.in. doświadczenia z okresu pandemii COVID-19 czy agresję Federacji Rosyjskiej na Ukrainę. Dostępność materiałów i nośników energii okazała się wtedy bardziej dotkliwa aniżeli wzrost ich cen – podkreślił nasz rozmówca.

Jak ewoluuje podejście zarządów do inwestycji w ochronę środowiska, m.in. wytwarzanie energii ze ścieków, w małych, średnich i dużych zakładach mleczarskich? 

– Ewolucja podejścia zarządów do inwestycji w obszarze ochrony środowiska w zakładach mleczarskich, w tym wytwarzania energii ze ścieków oraz innych zrównoważonych technologii, odzwierciedla znaczącą zmianę w strategicznym myśleniu o odpowiedzialności środowiskowej jako kluczowym elemencie długoterminowego rozwoju firmy. Współczesne zarządy coraz częściej postrzegają te inwestycje nie tylko jako odpowiedź na rosnące wymagania regulacyjne i społeczne, ale także jako istotny czynnik sukcesu oraz przewagi konkurencyjnej na rynku. Wdrażanie nowoczesnych, ekologicznych rozwiązań przestało być jedynie odpowiedzią na zewnętrzną presję, a stało się świadomym, strategicznym wyborem, który przynosi długoterminowe korzyści zarówno dla środowiska, jak i dla samego przedsiębiorstwa. 

– Same ścieki czy osad powstający w procesie ich oczyszczania przestały być traktowane jako odpad, którego utylizacja rodzi koszty. Musimy pamiętać, że ścieki w przemyśle mleczarskim są wysokokaloryczne w porównaniu do ścieków komunalnych. Zawierają one dużą ilość energii w postaci związków chemicznych zbudowanych w oparciu o atomy węgla. Obecnie dostępne technologie pozwalają na odzyskanie tej energii uwięzionej w węglu i zamianę jej na energię cieplną lub elektryczną. Zakłady mleczarskie spożytkowują tę energię na potrzeby własne pomniejszając przez to koszty operacyjne oraz zmniejszając uzależnienie od zewnętrznych dostawców energii. Godne uwagi jest również to, że energia wyprodukowana z odpadów jest w 100% zielona. 

– W małych i średnich zakładach mleczarskich, gdzie zasoby mogą być ograniczone, wyzwaniem pozostaje osiągnięcie równowagi pomiędzy inwestycjami w zrównoważone technologie a utrzymaniem rentowności. Niemniej jednak rośnie liczba podmiotów, które dostrzegają korzyści płynące z zaangażowania w projekty proekologiczne. Postrzegają je nie tylko jako sposób na spełnienie wymogów prawnych, ale również jako szansę na wyróżnienie się na rynku, budowanie pozytywnego wizerunku oraz wzmocnienie przewagi konkurencyjnej. W większych zakładach mleczarskich, dysponujących większymi zasobami, proces wdrażania zrównoważonych technologii ma charakter bardziej kompleksowy i zróżnicowany. Ogólnie rzecz biorąc, podejście zarządów do inwestycji w ochronę środowiska w sektorze mleczarskim ewoluuje. Zrównoważony rozwój jest coraz częściej postrzegany nie jako opcjonalny element strategii, lecz jako konieczność, która przyczynia się do budowy bardziej odpornych, przyszłościowych i odpowiedzialnych przedsiębiorstw – powiedział Dariusz Jasak, Prezes Zarządu Seen Technologie.

Więcej w Forum Mleczarskie BIznes 4/24.

Warte przeczytania