1. Aktualności
  2. Polska
Unia Europejska

Rośnie produkcja mleka zagęszczonego i śmietany w Europie

Źródło: Komisja Europejska
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Najważniejsze dane z rynku mleka wskazują, że skup mleka krowiego w UE zmniejszył się w lipcu 2024/23 -0,53%, ale całkowity okres styczeń-lipiec 2024/23 wynosi +0,7% (+0,2% po uwzględnieniu roku przestępnego). Państwa członkowskie o największym wzroście skupu mleka krowiego w okresie styczeń-lipiec 2024/23 (po uwzględnieniu roku przestępnego): Estonia (+6,9%), Litwa (+5,1%) i Austria (+4,4%); oraz o największych spadkach: Irlandia (-5,2%), Bułgaria (-4,5%) i Niderlandy (-2%).

Oprócz tego:

  • w lipcu 2024 r. produkcja mleka wzrosła o +1,6% w Australii, o +8,4% w Nowej Zelandii, podczas gdy spadła o -0,4% w USA i o -0,1% w Wielkiej Brytanii;
  • ewolucja produkcji mleczarskiej w UE w okresie styczeń-lipiec 2024/2023: masło (-1,6%), SMP (-0,8%); WMP (-0,8%), zagęszczone (+6,6%), śmietana (+4,3%), mleko spożywcze (+0,9%), mleko fermentowane (+4,2%), ser (+3,2%);
  • 3,5% całkowitego mleka surowego zebranego w lipcu 2024 r. stanowiły produkty ekologiczne.
  • państwa członkowskie z najwyższym udziałem mleka ekologicznego w całkowitym mleku surowym w lipcu 2024 r.: Austria (17,4%), Dania (10,7%) i Szwecja (10,3%); najniższy udział w Polsce i Irlandii (0,1%).

Warte przeczytania