Jubileusz 25 lat Grupy Polmlek

Grupa Polmlek
© grupa polmlek

25 lat budowania spożywczej potęgi

Grupa Polmlek świętuje jubileusz. Prężna, polska, prywatna firma, której produkty sprzedawane są w większość krajów świata. Sery, serki, mleko, proszki mleczne, soki, napoje oraz wiele innych produktów „made in Poland”, znajdziemy dziś na wszystkich kontynentach. Rozpoczęło się od maleńkiej mleczarni w Gąsewie, dziś to 18 zakładów i ponad 4 tys. pracowników, którzy każdego dnia z pasją i zaangażowaniem tworzą najwyższej jakości produkty, z najwyższej jakości polskiego mleka, polskich warzyw i owoców. Choć dziś to spożywczy gigant, nadal jest firmą rodzinną Andrzeja Grabowskiego i Jerzego Boruckiego.



We wrześniu 2019 roku mija 25 lat działalności firmy Polmlek. To dobry czas na podsumowania. Możemy z satysfakcją powiedzieć, że obecnie Grupa Polmlek to największa firma prywatna w branży mleczarskiej w kraju, która ma 100% polskiego kapitału. Właścicielami są Andrzej Grabowski i Jerzy Borucki. Działalność rozpoczęli 1 września 1994 roku zaczynając od niewielkiego zakładu mleczarskiego w Gąsewie. Przez lata inwestowali w kolejne zakłady, a przełomowym momentem był zakup zakładu w Lidzbarku Warmińskim. Wymagał on wielu modernizacji, a proces inwestycji trwa do dnia dzisiejszego. W efekcie możemy pochwalić się ultranowoczesną serownią, której moce przerobowe to nawet milion litrów mleka dziennie oraz masłownią produkującą miesięcznie 1500 ton masła.

EKO – środowisko jest dla nas ważne

W 2016 roku działalność produkcyjną rozpoczęła jedna z najnowocześniejszych proszkowni na świecie. Obecnie zapadła decyzja o dalszej rozbudowie giganta i wyposażeniu proszkowni w kolejną linię w oparciu o najnowszą technologię opracowaną w USA. Jest to inwestycja przyjazna środowisku, ponieważ wykorzystuje surowiec w maksymalnym stopniu, podczas gdy w standardowym procesie produkcji powstaje znacznie więcej odpadów.

Pozostałe zakłady Grupy znajdują się w Raciążu, Gościnie, Grudziądzu i Lipsku, a wśród najbardziej cenionych marek jest mleko UHT o doskonale znanej na rynku nazwie Uchate, mleko Łagodne bez laktozy, twarogi Ulubione, serki wiejskie EKO. Warto podkreślić, że prawo do umieszczania zielonego listka na etykiecie mają producenci, którzy uzyskali certyfikat produkcji ekologicznej. Trzeba spełniać wiele rygorystycznych wymagań i przestrzegać m.in. zakazów stosowania chemicznych nawozów i pestycydów, antybiotyków dla zwierząt, dodatków do żywności czy środków ułatwiających jej przetworzenie. W ekologicznym rolnictwie nie ma miejsca dla GMO, a zwierzęta pielęgnowane z troską i dbałością o ich naturalne potrzeby.

Szklane butelki – Fortuna pozytywnie zakręcona

Jedną z ciekawszych inwestycji właścicieli GK Polmlek było przejęcie zakładu w Tymienicach, łącznie z liczącymi się na rynku sokowym markami: Fortuna, Pysio, Garden, Sonda, Karotka. Soki, nektary i napoje nalewane są w kartony Tetra Pak nadające się do recyclingu, w butelki PET, a także w butelki szklane. Oferta powiększyła się o produkty dedykowane dla wegan.

Nowe inwestycje

W 2019 roku do Grupy Polmlek dołączyła firma Lacpol, która w swojej strukturze ma 11 zakładów. Dzięki temu oferta nabiałowa poszerzy się m. in. o kolejne produkty świeże i fermentowane.

Lider eksportu

Grupa Polmlek funkcjonuje w warunkach rynkowych gwarantujących swobodny przepływ towarów. Dlatego ogromną część biznesu stanowi eksport. Głównymi odbiorcami są kraje arabskie i azjatyckie, kraje UE, Ameryka Północna, Meksyk, Chile, Rosja, Szwecja, Hong Kong, Singapur, Filipiny, Izrael, Finlandia, Korea Południowa, Libia, Indie, Kazachstan, Gruzja, Ukraina. W 2018 roku do produkcji naszych wyrobów wykorzystano niemal 2 mld litrów polskiego mleka. W pierwszej połowie roku 2019 było to ponad 1 mld litrów mleka. Jest to ponad dwa razy tyle ile wynosi roczny skup w całym województwie warmińsko-mazurskim! Wolumen eksportowy w przeliczeniu na wykorzystane w produkcji litry mleka przedstawia się imponująco. W 2018 roku 53,4%, a w pierwszej połowie 2019 roku 52,5% użytych surowców trafia w postaci serów, twarogów, mleka UHT, śmietanki, proszków mlecznych, serwatki na rynki zagraniczne. Przeliczając litry mleka na wyroby gotowe, w 2018 roku wyeksportowaliśmy ok. 167,5 tys. ton a w pierwszej połowie roku 2019 – już ponad 81,5 tys. ton wyrobów mleczarskich.

25 lat owocnej współpracy

Takie wyniki są możliwe dzięki codziennej pracy tysięcy osób. Na dzień dzisiejszy do 13 zakładów produkcyjnych dostarczane jest mleko z ok. 9 tys. gospodarstw, a dzienny przerób wynosi w granicach 4,5 mln litrów mleka. Zakłady zatrudniają niemal 4 tys. pracowników. Rozwój firmy doskonale można zobrazować porównując wzrost przychodów – w 2006 roku było to 600 mln zł, zaś w 2016 roku 3,6 mld zł. Prognozowane przychody Grupy w 2019 roku to 5 mld złotych. Z perspektywy 25 lat możemy powiedzieć, że rozwój firmy to nie tylko decyzje biznesowe właścicieli i zaangażowanie pracowników, ale również dbałość o jakość surowca, co jest zasługą niezawodnych dostawców, oraz wsparcie największych partnerów handlowych i klientów. Dynamicznie rozwijająca się współpraca zarówno w kanałach nowoczesnych jak i tradycyjnych to istotny składnik sukcesu Grupy.

Polmlek jest cenionym dostawcą produktów nabiałowych na całym świecie i jako ambasador polskiego mleczarstwa dba o najwyższą jakość produktów, którą uzyskuje dzięki najlepszemu surowcowi – mleku od polskich dostawców. Jubileusz 25-lecia działalności Grupy Polmlek jest doskonałą okazją do podziękowań za dotychczasowe zaangażowanie. Podziękowania te kierujemy do wszystkich, którzy na co dzień współpracują z grupą Polmlek, a także do naszych konsumentów, którzy na co dzień cieszą się jakością i smakiem naszych produktów.