1. Aktualności
  2. Polska

Zentis Polska: Rośnie zainteresowanie prozdrowotnymi właściwościami żywności

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski

– Zentis Polska od ponad 25 lat zajmuje się przetwórstwem owoców, warzyw i innych surowców naturalnych – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Alicja Strus, Starszy Specjalista ds. Marketingu w firmie Zentis Polska. – To nasza codzienność, ale i pasja w działaniu. Podczas tworzenia receptur szczególną wagę przykładamy do najbardziej aktualnych potrzeb konsumentów. Zwłaszcza w ostatnim okresie znacząco wzrosło zainteresowanie odbiorców prozdrowotnymi właściwościami żywności. Dlatego też swoją uwagę skupiamy na komponentach, które mają wpływ na funkcjonalność produktów mlecznych i produktów alternatywnych pochodzenia roślinnego – podkreśla nasza rozmówczyni.

 

– Zarówno wzbogacanie komponentów pożądanymi składnikami takimi jak witaminy, błonnik, antyoksydanty, wapń itd., ale też eliminowanie składników niepożądanych jak cukier, sól, tłuszcz, jest obecnie bardzo istotne. Ulepszony skład, korzystny wpływ na zdrowie organizmu i jego odporność to tylko wybrane zagadnienia, nad którymi pracuje zespół technologów Zentis – dodaje Alicja Strus, Starszy Specjalista ds. Marketingu w firmie Zentis Polska.