Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Mlekoma Dairy: Środek ciężkości w sprzedaży serów twardych przesuwa się w stronę serów z dziurami

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2015-04-16 10:22:53

© mlekoma

– W strukturze produkcji i sprzedaży serów dojrzewających nadal przeważają sery typu holenderskiego (Gouda, Edamski) – mówi Forum Mleczarskiemu Cezary Braszka, Dyrektor Regionalny Sprzedaży w firmie Mlekoma Dairy. – Można jednak zauważyć stopniowy wzrost zainteresowania konsumentów innymi gatunkami serów np. typu szwajcarskiego. Trudna sytuacja na rynku mleczarstwa zmusza producentów do zwiększenia swojej oferty co do sposobu pakowania i gatunków serów – dodaje Dyrektor Regionalny Mlekomy.

– Polacy wciąż najczęściej sięgają po sery w blokach. Jest to spowodowane przyzwyczajeniem oraz ceną. Coraz więcej klientów dokonuje zakupów sera w różnej formie opakowania (plastry otwórz/zamknij, porcje).W najbliższych latach na pewno zwiększy się udział serów porcjowanych, ze względu na dynamiczny wzrost liczby sklepów samoobsługowych. Największą sprzedaż na rynku serów osiągają producenci o zasięgu ogólnopolskim Mlekpol, Mlekovita, Ryki, Mońki, Sierpc – wskazuje Cezary Braszka z Mlekomy.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25