1. Aktualności
  2. Świat

Szwajcaria: Raclette wytworzony przy zerowej emisji CO2

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski

Większość energii używanej przez Emmi do produkcji produktów mleczarskich pochodzi ze spalania gazu ziemnego. Nowe rozwiązanie zostało zastosowane w zakładzie produkującym ser raclette w Landquart przy współpracy z lokalną firmą GEVAG specjalizującą się w systemach utylizacji odpadów i ogrzewania termalnego. Od 2015 roku GEVAG będzie dostarczał 4,5 gigawata energii ze źródeł neutralnych dla emisji CO2.


Emmi potrzebuje około 330 GWh energii rocznie do produkcji nabiału w Szwajcarii. Sam zakład w Landquart potrzebuje 5,4 GWh pochodzącej z gazu, która zasila nie tylko produkcję, ale i magazynowanie serów w optymalnych warunkach temperaturowych. To wydatek energetyczny porównywalny z zużyciem energii w 1200 gospodarstwach domowych. Od jesieni 2015 roku gaz ziemny zostanie zastąpiony rozwiązaniami neutralnymi, nie dającymi emisji CO2. Umożliwi to bycie bardziej oszczędnym kosztowo.
GEVAG jest stowarzyszeniem municypalnym powołanym w celu utylizacji odpadów w Grisons, który zbudował system ogrzewania w dystrykcie. System dla Emmi zacznie działać w październiku 2014 roku.