1. Aktualności
  2. Polska

Piknikowy zawrót głowy!

Źródło: Mońki (MSM)
Autor: Janusz Górski
mońki (MSM)

Nawet najbardziej zagorzali zwolennicy zimy i białych szaleństw na stoku muszą przyznać, że dopiero wraz z nadejściem wiosny przychodzi pora na niektóre możliwości przyjemnego i aktywnego spędzenia czasu na świeżym powietrzu. Nic bowiem nie może równać się z weekendowym leniuchowaniem na trawie w towarzystwie rodziny lub przyjaciół. Pora zapakować koszyki i koce, wyruszamy na piknik!

Zaplanujmy czas i miejsce
Każdy z nas pamięta beztroskie lata dzieciństwa, kiedy nie musieliśmy starannie gospodarować swoim wolnym czasem, gdyż mieliśmy go pod dostatkiem. Teraz, pod natłokiem pracy i obowiązków, warto zadbać choćby o chwilę relaksu, stawiając na wypoczynek na świeżym powietrzu. Nie ma lepszego sposobu na udany weekend, w towarzystwie najbliższych i nabranie energii na kolejny tydzień pracy, od wyjazdowego pikniku. Warto jednak wcześniej odpowiednio go zaplanować, aby samo spotkanie było dla nas błogim lenistwem i czystą przyjemnością. Nie bez znaczenia jest wybór idealnego miejsca piknikowania, dostosowanego do potrzeb wszystkich uczestników spotkania. Na piknik z dziećmi warto wybrać się poza miasto, z dala od męczących dźwięków samochodowych silników, aby móc w pełni rozkoszować się przyjemnością przebywania w gronie rodziny. Z kolei na piknik w towarzystwie znajomych idealnie nadają się miejskie zielone tereny rekreacyjne, do których każdy uczestnik spotkania, nawet niezmotoryzowany, będzie mógł bez przeszkód dojechać. Na piknik najlepiej jest poświęcić cały dzień, dlatego pamiętajmy, aby wcześniej wygospodarować wystarczającą ilość wolnego czasu.
Koc i koszyk to podstawa!
Tak jak wędkarz nie może się obyć bez podbieraka, tak nie można sobie wyobrazić pikniku bez koca i wypełnionego przekąskami koszyka! O ile zapakowanie koców nie stanowi większej trudności, o tyle odpowiednie wyposażenie kosza piknikowego wymaga wcześniejszego przygotowania podstawowych produktów, które muszą się w nim znaleźć. Nie można zapomnieć o napojach! Podczas gorących dni nie trudno o odwodnienie organizmu, dlatego zadbajmy, aby w naszym koszu nie zabrakło odpowiedniej ilości wody, która wystarczy nam na cały pobyt na świeżym powietrzu.
Kuchnia do koszyka przeniesiona
Do piknikowego koszyka obowiązkowo powinniśmy zapakować przekąski i produkty, które zaspokoją nasz głód podczas pikniku. – Dobrym pomysłem jest przygotowanie niektórych potraw już w domu. Pamiętajmy jednak, że powinny być one łatwe do transportowania i odporne na działanie czynników zewnętrznych, takich jak promienie słoneczne i wysoka temperatura. Jednym z przykładów pożywnych piknikowych przekąsek są koreczki skomponowane z żółtego sera i warzyw, do których najlepiej jest użyć łagodnych serów typu holenderskiego, takich jak Ser Gouda MSM Mońki – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, producenta serów żółtych typu holenderskiego i szwajcarskiego. Kolejnym ciekawym pomysłem są zawijane tortille pszenne z warzywami i serem. Trudno także wyobrazić sobie piknik bez kanapek, dlatego zadbajmy o to, aby w naszym koszu znalazły się pokrojone wcześniej warzywa, świeże pieczywo, sałata i ser w plasterkach, np. ser topiony w plasterkach Gouda MSM Mońki lub Aldamer. Z tych produktów będziemy mogli szybko wyczarować smaczne i kolorowe kanapeczki dla wszystkich uczestników spotkania. – Nasze sery plasterkowe zamknęliśmy w funkcjonalnych opakowaniach, które dają możliwość wielokrotnego otwierania i zamykania (typ „otwórz-zamknij”). Dzięki temu produkty zachowują świeżość jeszcze dłużej i doskonale sprawdzają się w warunkach piknikowych – dodaje Ewa Polińska.
W zależności od gustów i indywidualnych preferencji uczestników plenerowego spotkania, wyposażenie kosza piknikowego może się bardzo różnić. Jednak podstawą każdego udanego pikniku jest dobra zabawa i tego nie może nam zabraknąć!

Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.
Więcej informacji: www.msm-monki.pl