Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Chr.Hansen: Nowe rozwiązania ograniczające sól w serach

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2013-03-01 13:57:57

© fmh

Choć World Health Organization (WHO) rekomenduje spożywanie mniej niż 2000 mg sodu lub 5 g soli dziennie, to średnie spożycie na świecie mieści się w granicach 2600- 7200 mg dziennie, co oznacza konieczność redukcji o 25-75%. Chr.Hansen właśnie wprowadza nowe rozwiązanie dla mleczarni o nazwie SaltLite.

– Redukcja ilości soli jest technicznym wyzwaniem, ponieważ ma wpływ na smak, texture i termin przydatności produktu do spożycia – mówi Timothy Wallace, Marketing Manager w Dziale Enzymy w Chr. Hansen. Nowe rozwiązanie SaltLite to naturalne rozwiązanie umożliwiające redukcję sodu o 50%. Co istotne nowy składnik oparty jest wyłącznie na składnikach naturalnych. To owoc prac Chr.Hansen i Uniwersytetu w Kopenhadze.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25