USA: Pandemia zmienia stosunek Amerykanów do jedzenia poza domem
Portal cheesemarketnews przytoczył w jednym z ostatnich wpisów wyniki badania Food & Health Survey 2020, przeprowadzonego przez Międzynarodową Radę ds. Informacji o Żywności (IFIC). Wyniki pochodzą z internetowej ankiety przeprowadzonej wśród 1011 Amerykanów w wieku 18-80 lat, a zakończonej w kwietniu. Z badania wynika, że 85% Amerykanów dokonało przynajmniej pewnych zmian w konsumpcji i sposobie przygotowywania jedzenia w wyniku pandemii koronawirusa.
Spośród 85% respondentów, którzy dokonali zmian, 60% deklaruje częstsze gotowanie w domu. Respondenci twierdzą także, że częściej jedzą (32%), częściej myją świeże produkty (30%).
Ogólne zaufanie konsumentów do bezpieczeństwa dostaw żywności w USA pozostało praktycznie niezmienione i wyniosło 67%.
Przygotowywanie żywności do spożycia znajduje się na szczycie listy obaw w kontekście koronawirusa. Jest to główny problem (w zakresie bezpieczeństwa żywności) dla 24% Amerykanów. Jednocześnie zmniejszyły się inne obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności, a dotyczące zanieczyszczenia groźnymi bakteriami, chemią, zawartości substancji rakotwórczych i pestycydów.
49% badanych jest nieznacznie zaniepokojonych bezpieczeństwem żywności przygotowanej poza domem tj. na wynos lub dostawa do domu. Podobnie 46% jest zaniepokojonych bezpieczeństwem konsumpcji w restauracjach. Mniejszy odsetek: (42%) niepokoi się o bezpieczeństwo żywności podczas zakupów spożywczych online, zakupów spożywczych w sklepie (36%) i przygotowywania posiłków w domu (30%).