100 wydanie Forum Mleczarskie Handel
Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Komunikaty prasowe

Zero waste w praktyce: inspiracje kulinarne Hochland

Źródło: Hochland Polska / Quality PR   Dodano: 2020-03-09 08:59:53

© hochland polska
© hochland polska

Na początku marca odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne Hochland według idei zero waste. Wydarzenie poprowadzili: Damian Kordas, utalentowany kucharz młodego pokolenia i Jagna Niedzielska, propagatorka ruchu Zero Waste w Polsce. W spotkaniu uczestniczyli influencerzy, którzy pod okiem ekspertów zgłębiali tajniki gotowania zgodnie z filozofią niemarnowania żywności, przyrządzając pyszne dania z serami kremowymi Hochland.

Edukacja, która inspiruje

Warszawskie Comfort Food Studio za sprawą Hochland zamieniło się w kreatywną przestrzeń, w której gotowanie połączyło się z edukacją. Spotkanie rozpoczął Jacek Wyrzykiewicz z Hochland Polska, który wprowadził uczestników w świat serów. Podkreślił, że sery kremowe mają szeroki wachlarz kulinarnych zastosowań. Oprócz tego, że znakomicie smakują na kanapce można wykorzystać je jako składnik farszu, dodatek do zup, sosów czy sałatek. Nadają smak każdej potrawie.

– Jako lider w kategorii serów kremowych, czujemy zobowiązanie do propagowania zachowań wpisujących się w szeroko pojmowaną odpowiedzialność społeczną. Idea Zero Waste to ważny element tych działań. Zarówno w kontekście promowania kulinarnego recyklingu, jak i świadomego planowania zakupów czy odpowiedniego przechowywania produktów spożywczych. Warsztaty kulinarne są doskonałą okazją do twórczej edukacji w tym zakresie – mówi Jacek Wyrzykiewicz.

Uczestnicy spotkania z zaciekawieniem przysłuchiwali się Jagnie Niedzielskiej i Damianowi Kordasowi, którzy przedstawili patenty na zero waste w praktyce, na przykład właściwe mrożenie, przygotowywanie listy zakupów, odpowiednie przechowywanie dań, a także kreatywne wykorzystywanie resztek do przyrządzania nowych potraw.

Smacznie i pomysłowo

Po dawce informacji wszyscy uczestnicy przystąpili do gotowania. Jagna i Damian zaproponowali 4 autorskie dania, a w każdym z nich wykorzystane zostały składniki, które często trafiają do śmieci. Grupa prowadzona przez Jagnę Niedzielską wyczarowała bao z warzywami oraz pastę z pieczonego bakłażana, skórką cytrynową oraz salsą verde, do której przygotowania wykorzystano natkę pietruszki, kolendrę oraz koperek razem z łodygami. Z kolei drużyna Damiana Kordasa przyrządziła wyjątkową przystawkę w postaci tatara wołowego z ziołowym majonezem, a na deser – mus karmelowy na bazie bezy z kruszonką z czerstwego chleba z owocami leśnymi.

Po przygotowaniu całego menu obie drużyny zasiadły do wspólnego stołu, by przekonać się, jak wspaniale może smakować kuchnia zero waste. Tego dnia nic się nie zmarnowało, a dania z serkami Hochland stały się wyjątkową inspiracją do promowania idei zero waste na co dzień.

© hochland polska


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2020-08-07) 8 Hochland Półmaraton – inny niż dotychczas!
(2020-08-06) Hochland Polska: Rewolucja w kategorii serów topionych
(2020-07-31) Hochland Polska: Kanapki to najczęstszy sposób spożywania serów podpuszczkowych

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij