Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Rosja: Produkcja serów wzrosła o 10%

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-08-05 12:44:37

Konsumpcja serów w Rosji rośnie w szybkim tempie od początku roku. Według centrum analitycznego Milknews produkcja większości rodzajów produktów mlecznych w okresie styczeń-maj 2019 r. utrzymywała się poniżej wielkości z tego samego okresu w ubiegłym roku, podczas gdy produkcja sera wzrosła o 9,6% do 203,9 tys. ton.

Według analityków zmiany w etykietowaniu produktów i rosnący trend w zakresie zdrowego odżywiania przyczyniły się do zmiany orientacji popytu z produktów serowych na tradycyjne sery. Udział produktów importowanych pozostaje na poziomie 31,9%.

Produkcja serów w Rosji była stabilna w latach 2010-14, kiedy wynosiła 390 tys. ton w 2014 r., 353 tys. ton w 2011 r., 378 tys. ton w 2012 r., 345 tys. ton w 2013 r., 384 tys. ton w 2014 r. W 2015 r. wyniosła już 453 tys. ton, w 2016 r. 459 tys. ton, w 2017 r. 464 tys. ton, w 2018 r. 473 tys. ton.

Zwyżkę produkcji widać na danych półrocznych z lar 2017-19: wyprodukowano wówczas odpowiednio 183 tys. ton, 186 tys. ton i 203,9 tys. ton.

Wielkość produkcji wyróbów serowych po raz pierwszy od lat spadła w tym roku – dane półroczne pokazują jej spadek o 9,3% tj. do 71,6 tys. ton.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25