Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Szwajcaria: Po raz pierwszy więcej Le Gruyère niż Emmentalera

Źródło: nzz.ch   Dodano: 2010-02-01 15:02:17

Po raz pierwszy w historii wyprodukowano więcej Le Gruyère (zwanego także Greyerzer) niż Emmentalera, najsłynniejszego sera szwajcarskiego – zakomunikował w piątek szwajcarski LID (Landwirtschaftliche Informationsdienst). Od stycznia do listopada 2009 r. na rynek trafiło 26,3 tys. ton Greyerzera i 23,48 tys. ton Emmentalera. Nie ma jeszcze danych dotyczących końca roku, ale to, że w grudniu Emmentaler nadrobił stratę, jest mało prawdopodobne.
Jeszcze w 1980 r. Emmentaler z produkcją 58 tys. ton rocznie był najczęściej wytwarzanym serem w tym kraju. Za sprzedaż był odpowiedzialny na wpół państwowy kartel Schweizer Käseunion AG. Od tamtego czasu wyrób Emmentalera spadał i wyniósł w 2008 r. 28,8 tys. ton.
Zupełnie inaczej było w przypadku Le Gruyère. Od 22 tys. ton w 1980r. produkcja Greyerzera wzrastała, a w 2008 r. prawie dorównała Emmentalerowi i wyniosła 28,2 tys. ton. Organizacja producentów Le Gruyère zapowiada, że będzie dążyć do produkcji 30 tys. ton rocznie, będzie się to jednak odbywało stopniowo, aby cena sera nie uległa zmianie.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25