Opakowania: Kup Pan jogurt (z dodatkami)

Nowe dodatki smakowe
Jogurty są jedną z najciekawszych smakowo kategorii. W zasadzie do jogurtu można dodać wszystko. Oprócz typowych wspomnianych zbożowych lub owocowych smaków od czasu do czasu pojawiają się prawdziwe nowości smakowe. Zaliczyć do nich można m.in.: jogurty o smaku marcepanu (często z dodatkiem maku), z dodatkiem ziaren chia, aloesu i owoców mango (OFK). Coraz bardziej popularne są jogurty z dodatkiem kawy. Występują one w różnych kombinacjach smakowych, m.in. kawowe w tym bio coffee, straciatelle (Andechser) mokka coffee, z naparem z ziaren z prawdziwej nikaraguańskiej kawy (General Mills/Liberte), Alpina Foods/Café Selection: Caramel Macchiato, Coffee, Mocha oraz Vanilla Latte.
Bardzo oryginalną selekcję smaków proponuje grecka marka Fage. W jej portfolio znajdziemy duopaki jogurtów o smakach: karmel z migdałami, imbirowana marchewka z pistacjami, kokos w curry z orzeszkami, kokos z ciemną czekoladą, miód z orzechami włoskimi, syrop klonowy z granolą, tymiankowa oliwa z migdałami oraz pomidory z bazylią i migdały.
Ciekawym pomysłem na wzbogacenie smaku jest idea trójwarstwowego jogurtu (od firmy Stonyfield) pod marką Oh My Yog! Górna warstwa produktu to śmietanka, środkowa zaś jogurt słodzony miodem, a dolna to pulpa owocowa lub jogurt waniliowy. Pulpa owocowa oferowana jest o kilku smakach tj.: cynamonowe jabłka, imbirowa gruszka, żurawinowa pomarańcza, truskawki oraz jagody.
Bardzo oryginalnym produktem jest jogurt z oliwą z oliwek, hiszpańskiej firmy Casa Ametller: produkty występują w kilku wersjach smakowych: jabłko, gruszka z cynamonem, figa i tymianek oraz granat z pomarańczą. Ciekawy produkt oferuje także Yoplait, który do jogurtów proponuje napary z herbaty w linii opisywanej jako Margarita i herbata brzoskwiniowa. Nowością na rynku jogurtów są jogurty marki Noosa, które łączą w sobie smak słodki z pikantnym. W ofercie firmy Noosa znajdują się m.in.: słodkie mango i chilli, ananas i papryczki jalapeno oraz maliny i papryczka Habaner oraz czekolada meksykańska.
Dodatki funkcjonalne
Kolejną kategorią jogurtów, są produkty z dodatkami funkcjonalnymi. Do najczęściej dodawanych należą kwasy omega 3, DHA oraz błonnikiem, sterolami roślinnymi i stewią. Jogurty z dodatkiem omega 3 produkowane są m.in.: przez Unilever, Blue Bunny, Gradwohl, Breyer’s, Stonyfield, Earth’s Best, Beech Nut czy nawet na licencji Doppelherz Vital.
Naturalne dodatki słodzące
W związku z kontynuowanym trendem do spożywania produktów naturalnych lub mniej słodkich pomału zaczynają pojawiać się naturalne dodatki do słodzenia. Najpopularniejszym jest stewia, która ma trzy główne zalety: jest w 100% naturalna, nie dostarcza kalorii oraz nadaje produktom słodki smak. Tego typu produkty na rynek wypuściły m.in.: Andechser, Danone, Stonyfield czy linia produktów od kanadyjskiej firmy iögo.
Dodatek laktoferyny
Na rynku pojawiły się też jogurty z laktoferyną – białkiem charakteryzującym się zdolnością do odwracalnego wiązania jonów żelaza. Za najważniejsze właściwości laktoferyny uważa się cechy immunomodulujące, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Jogurty takie produkuje m.in.: firma Morinaga.
