Sery włoskie: Włoski szyk

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 5/2016 (78)

Joanna Kołodyńska

Kierownik Działu Marketingu w firmie Mlekoma Dairy

W ofercie firmy Mlekoma Dairy jest kilka pozycji, które utożsamiane są ze słoneczną Italią. Włosi lubią wysokiej jakości świeże produkty, które podkreślą smak i konsystencję ich pieczołowicie przygotowywanych potraw. Doskonale do dań gorących sprawdza się ser Mozzarella. Jest to wysokiej jakości ser podpuszczkowy, parzony, niedojrzewający. Ma elastyczną, włóknistą konsystencję, jasny kolor, łagodny smak. Łatwo się kroi, wiórkuje. Oferta firmy Mlekoma Dairy zawiera zarówno mozzarellę w bloku, jak i rozdrobnioną w postaci wiórów lub kostki 4x4 mm, w workach po 2,5 kg. Opakowania te są dedykowane dla kanału HoReCa.

Do deserów, sosów i kremów polecamy ser Mascarpone. To łagodny, lekko słodki ser ze śmietanki. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu świetnie się sprawdza również jako zamiennik masła w różnego rodzaju wypiekach. Oczywiście jest nieodzownym składnikiem słynnego włoskiego deseru Tiramisu. Mlekoma proponuje Mascarpone o gramaturach 250 g, 500 g i 2 kg.

Dostawcy i producenci

Na rynku polskim oferta serów włoskich jest szeroko reprezentowana. Sery włoskie oryginalne znajdują się zarówno na stoiskach tematycznych jak i stoiskach otwartych. Głównymi dystrybutorami serów włoskich są firmy o dobrze ugruntowanej historii działalności na naszym rynku tj. Pavonique, Temar (PPH), Euroser Dairy Group czy Jansen. W ich portfolio można spotkać większość najbardziej znanych serów włoskich tj.: Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Mozzarella. Mascarpone, Riccotta, Pecorino czy Gorgonzola oraz mniej znane tj.: Montasio, Scamorza.

O polskiego klienta walczy także firma Lactalis Polska z szeroką ofertą najbardziej popularnych serów włoskich pod marką Galbani (Grana Padano, Mozzarella, Gorgonzola, Mascarpone). Polskim producentom najbardziej do serca przypadła mozzarella i ser tego typu od lat produkują: Skierniewice (OSM), Grodzisk Mazowiecki (OSM), Grupa Mlekovita, Mlekoma Dairy (mozzarella i mascarpone). Mozzarellę posiada także w swoim portfolio Zott Polska.

Ciekawy produkt

Ten gęsty i kremowy ser mascarpone jest sprawdzoną bazą deserów tj. tiramisu i kremów. Wzbogaca smak sosów i nadaje im aksamitną konsystencję. To dobra alternatywa dla produktów z wyższej półki cenowej. Udane opakowanie przyciąga wzrok osób poszukujących włoskich akcentów za niewygórowaną cenę.

Producent: Mlekoma Dairy.




Strona 6 z 6