Sery długodojrzewające: Polska duma – sery z klasą

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 5/2016 (78)

Kolejnym producentem serów podpuszczkowych jest mleczarnia Mońki (OSM). W jej portfolio znajdują sie m.in. ser Aldamer oraz ser Moniecki. Ser Aldamer charakteryzuje się łagodnym, słodkawym i delikatnym smakiem. Jego zwarty i sprężysty miąższ usiany jest oczkami wielkości orzecha laskowego. Doskonale sprawdza się przy przygotowaniu szybkich przekąsek, jak koreczki i kanapki oraz zapiekanek, tostów, pizzy i sosów. Wyjątkową kulinarną kompozycję, z łagodnym w smaku Aldamerem, najlepiej stworzą lekkie wina o delikatnym bukiecie, białe bądź różowe. Z kolei ser Moniecki cechuje delikatny smak i aromat. Jego gładki, ale i elastyczny miąższ oraz sprężysta konsystencja sprawiają, że doskonale sprawdza się w każdej roli. Można wykorzystać go na zimno – jako dodatek do kanapek czy sałatek, jak i na ciepło – do zapiekanek i makaronów.

Kolejnymi polskimi specjałami są ser Edam Rycki Exclusive oraz Maasdam Rycki; produkowane przez Ryki (OSM). Edam Rycki to ser dojrzewający typu holendersko-szwajcarskiego, o łagodnym, lekko orzechowym smaku i aromacie. Ma duże okrągłe bądź owalne oczka. Niezastąpiony do kanapek, przekąsek, sałatek oraz dań na ciepło. Z kolei Maasdam to ser niskotłuszczowy typu holenderskiego, o łagodnym smaku, jednolitym miąższu oraz okrągłych oczkach.

Również Sierpc (OSM) słynie z oryginalnie pakowanych serów – Królewski, Markiz L. casei oraz Kasztelan. Ser Królewski to ser typu szwajcarskiego, delikatny, z lekko orzechową nutą. Z kolei markiz L. casei to ser typu szwajcarsko-holenderskiego, dzięki szczepowi probiotycznemu Lactobacillus casei Lafti L26, produkt ten można zaliczyć do żywności funkcjonalnej. Kasztelan to ser typu holenderskiego o łagodnym, ale pełnym smaku, lekko śmietankowy.

W portfolio mleczarni Mlekpol (SM) wyróżnia się ser typu szwajarskiego – Senator ementaler, o łagodnym lekko słodko-orzechowej nucie smakowej. Senator w przekroju ma widoczne duże dziury.

W ofercie Grupy Polmlek na uwagę zasługują m.in.: sery Mlekdamer oraz Natan. Mlekdamer to żółty ser typu szwajcarskiego – ser dojrzały w smaku. Charakteryzuje się kremowożółtą barwą, jednolitą w całej masie, dużymi okrągłymi oraz lekko owalnymi dziurami, które powstają w trakcie dojrzewania. Dojrzewanie Mlekdamera przebiega dwuetapowo i trwa łącznie od sześciu do ośmiu tygodni. Po tym okresie Mlekdamer osiągnie odpowiedni orzechowo łagodny, słodkawy smak i idealnie elastyczny miąższ. Mlekdamer jest polecany jako ser deserowy, do kanapek i potraw, w których szczególne znaczenie ma bogactwo smaku i aromatu. Krótko mówiąc jest to ser dla ludzi o podniebieniu czułym na dobre smaki. Innym ciekawym serem w portfolio Grupy Polmleku jest ser dojrzały w smaku, typu holenderskiego, o nazwie Natan.

ser grand

Ciekawy produkt

Ser Grand Tarty (80 g) bez laktozy to ser twardy typu podpuszczkowego, wytwarzany z krowiego mleka. Dojrzewa przez wiele miesięcy w specjalnych magazynach, co daje mu charakterystyczny, intensywny aromat i wyśmienity, pikantny smak.

W wersji tartej posiada bardzo wygodne opakowanie z zamkiem strunowym, dzięki któremu nie trzeba zużywać całej zawartości sera jednorazowo. Dodaje wspaniałego smaku sosom, ziemniakom, potrawom mięsnym, a także rybom.

Ten ser w pełni ujawnia swoje zalety w kuchni włoskiej, jest idealnym dodatkiem smakowym i dekoracyjnym do zapiekanek i spaghetti.

Importer: Nickal


Strona 5 z 6