Produkty śniadaniowe: Zdrowe śniadanie
Rozwój produktów śniadaniowych na świecie
Obecnie segment śniadaniowy rozwija się bardzo intensywnie. Za produkty mleczarskie śniadaniowe uważa się różnego typu produkty na bazie mleka (najczęściej mleko i jogurty) z dodatkiem typowo śniadaniowych dodatków tj. płatki śniadaniowe, mieszanki ziaren zbóż, owoce suszone lub liofilizowane oraz kawa i herbata. Ale producenci zaczynają także eksperymentować z nowymi smakami i dodatkami. Do nowo tworzonych produktów dodawane są pulpy z buraków, marchewek, papryki, ogórków czy pomidorów.
Na rynku daje się wyróżnić kilka grup produktów, które mogą być sprofilowane pod kątem wykorzystania i urozmaicenia współczesnego śniadania.

Anja Daniszewski
Specjalista ds. Komunikacji w Zott Polska
Obserwując panujące na polskim rynku trendy, możemy zauważyć, że konsumenci coraz częściej poszukują tzw. produktów żywnościowych typu „convenience food”, czyli przygotowywanych w taki sposób, aby łatwo i szybko były gotowe do konsumpcji. Z tego też powodu produkty „ready-to-eat” (gotowe do spożycia) oraz „ready-to-drink” (gotowe do picia) budzą coraz większe zainteresowanie konsumentów.
Zauważalna na rynku jest również popularność produktów śniadaniowych, ponieważ konsumenci są coraz bardziej świadomi istotności pierwszego posiłku w trakcie całego dnia. Śniadanie dostarcza organizmowi porannej dawki energii, wpływając pozytywnie nie tylko na samopoczucie fizyczne, ale również psychiczne.
Jogobella Breakfast, nowość w portfolio firmy Zott, stanowi wyjątkową ofertę śniadaniową, która została przygotowana specjalnie na pierwszy i najistotniejszy posiłek. Jest to również rozwiązanie dla tych wszystkich, którzy wolą indywidualną kombinację chrupiących płatków z ulubionym jogurtem Jogobella. Idealna na śniadanie jest również Jogobella do picia, orzeźwiająca propozycja, która wpisuje się w kategorię „ready-to-drink” oraz doskonale gasi pragnienie i jednocześnie dostarcza nam wielu niezbędnych składników odżywczych.
Napoje mleczarskie na śniadanie
Jedną z kategorii, która jest mniej rozpowszechniona w naszym kraju są napoje do bezpośredniego zastosowania na śniadanie. Są to różnego typu napoje na bazie mleka (modyfikowane mleka smakowe, soki, herbaty i kawy). Mogą to być wysokiej jakości napoje (w plastikowych butelkach lub w puszkach) wzbogacane w białko, błonnik oraz witaminy i składniki mineralne w postaci proteinowych shake’ów. Innymi produktami z tej kategorii mogą być gotowe do wypicia kawy z mlekiem (Grass Fed Coffee w 200 g puszkach). Przykładem modyfikowanego napoju mlecznego jest np. Milk Wise, który produkowany jest w wersji naturalnej oraz smakowej, ale ma modyfikowany skład (mieszanka wody, mleka o obniżonej zawartości tłuszczu, dodatków smakowych oraz witaminy D).

Kolejną kategorią są napoje przygotowane z mieszanki mleka oraz soków owocowych. Przykładem takiego produktu jest Energy Drink pod marką Life Real Farms, czyli napój w kartonikach zawierający izolaty białka oraz soki owocowe (truskawkowo-bananowe, brzoskwinia i mango oraz jagodowe).
Odrębną podkategorią są nieznane w Polsce herbaty z mlekiem, opracowane w wersji gotowej do picia (np. Teappuccino od firmy Argo Tea’s). Są to produkty w jednostkowych butelkach, o smakach świeżo parzonej herbaty assam z dodatkiem cynamonu, imbiru lub słodkiej wanilii albo w wersji Earl Grey Vanilla Crème: na bazie czarnej herbaty z aromatem bergamotki i słodkiej wanilii oraz zielona herbata truskawkowa bogata w antyoksydanty, z nutą truskawkowo-waniliową. Są to produkty o kaloryczności od 80 do 100 kcal (w zależności od smaku) na opakowanie jednostkowe. Kolejnym produktem z linii herbat z mlekiem jest Teas’tea herbata z mlekiem, w wygodnym do użycia formacie plastikowej butelki. Produkt występuje w wersji czarnej herbaty z mlekiem oraz herbaty typu matcha z mlekiem, Ciekawostką są dodatki, tj.: kardamon, cynamon, czarny pieprz czy imbir. Produkty są oferowane w wersji słodzonej lub nie.
Ciekawym produktem jest FibreStart (Sanitarium Health & Wellbeing Markets) z Australii, który jest kombinacją odtłuszczonego mleka w proszku, wody, koncentratów białka, migdałów oraz błonnika (sojowego, dekstrozy kukurydzianej oraz inuliny). 250 ml napój zawiera 150 kcal, 4 g tłuszczu, 5 g białka oraz 10 g błonnika.
