Świat na półce: Produkty czeskie na polskich półkach
Czeskie mleczarskie specjały
(opracowane na podstawie portalu http://novinka.pl/czeskie-sery-subiektywny-przewodnik)
W Polsce znajomość mleczarskich czeskich marek jest raczej ograniczona. Również nie do końca znane są typowe czeskie produkty mleczarskie. O ile trudno wyobrazić sobie, że nagle na szeroką skalę pijemy czeskie mleko, to już zainteresowanie serami czy jogurtami może budzić pewne zaciekawienie. Myślę, że na szczególne zainteresowanie – jako nisza rynkowa zasługuje kategoria tradycyjnych serów czeskich, które na rynku polskim nie są jeszcze zbyt szeroko reprezentowane. Dla czeskich producentów może być to ciekawe wyzwanie biznesowe. Jednak wydaje się, że produkty te mogłyby znaleźć swoich odbiorców w Polsce.
Najbardziej znanym serem czeskim jest ser pod marką Niva (dystrybutor Olma), który jest czeską, bardziej suchą wersją francuskiego sera Roquefort. Jest to miękki ser z niebieską pleśnią. Ma charakterystyczny ostro-słony smak. Świetnie nadaje się, jako dodatek do potraw. Czesi używają go w swojej kuchni dosyć często, dodając do zapiekanek, mięs i sałatek.
Do ciekawych produktów zaliczyć można m.in. Abertamský sýr (Abertam) – półtwardy owczy ser, przyprawiany ziołami, o dosyć ostrym smaku, nieregularnym kształcie spłaszczonego koła, z żółto-pomarańczową skórką. Ser ten jest wykorzystywany przez Czechów do zapiekania, cechuje się silnym aromatem. Można podawać go z ciemnym i jasnym piwem. Nazwa sera wywodzi sie od nazwy miejscowości, w której pierwotnie był wytwarzany. Tradycja wyrabiania tego sera sięga XVII w. Początkowo do jego wyrobu używano mleka koziego, dziś jest to mleko owcze.
Blaťácké zlato, to miękki ser, pokryty złoto-żółtą skórką, o delikatnie gorzko-migdałowym smaku. Jest to odpowiednik włoskiego sera Bel Paese. Wyrabia się go w formie okręgów. Dostępne są również wersje z zielonym pieprzem lub orzechami włoskimi. Świetnie pasuje do świeżego, białego wina. Produkcję rozpoczęła Mleczarska Spółdzielnia Taborska w roku 1938. Dziś zajmuje się tym firma Madeta.

Kolejnym produktem jest miękki ser podpuszczkowy, zwany Hermelín. Ser ten produkowany jest z mleka krowiego, pokryty z zewnątrz szlachetną białą pleśnią. Śmiało można rzec, że jest to odpowiednik francuskiego Camemberta. Czesi uwielbiają ten ser i przyrządzają go na wiele sposobów. Jednym ze specjałów jest nakládaný hermelin, czyli marynowany ser, który świetnie nadaje się, jako przekąska do piwa. Odmiany hermelina w marynatach znajdują się już w ofercie firmy Milkeffekt.
Ciekawym produktem jest też Jarošovský pivní sýr – półmiękki, pełnotłusty ser dojrzewający o ostrym smaku, typu Romadur. Pod cienką, pomarańczową skórką znajduje się miękki, żółty, delikatny miąższ. Ma kształt prostopadłościanu. Nadaje się jako przekąska do piwa lub dodatek do deski serów.
Innym serem czeskim jest miękki, parzony ser z owczego lub krowiego mleka pod nazwą Jadel. Kształtem ser ten przypomina warkocz. Występuje w postaci wędzonej lub z dodatkiem przypraw. Jest świetnym dodatkiem do sałatek. Równie idealnie sprawdza się w zapiekankach, ponieważ pod wpływem temperatury nie traci swojej konsystencji. Jest spokrewniony z mozzarellą.
Jednym z najbardziej znanych serów produkowanych na Morawach jest ser dojrzewający zwany Kwargle. Są to sery produkowane z mocno solonego twarogu i formowane w krążki o średnicy 3-4 cm. Do tej kategorii serów należą serki ołomunieckie.
Olomoucké tvarůžky (olomoucké syrečky) to produkty dla koneserów. Ser ten był znany już w XV w., a jego prototypem były wiejskie twarożki. Są to tradycyjne sery dojrzewające, produkowane z odtłuszczonego mleka. Swoją obecną nazwę zawdzięczają targom w Ołomuńcu, na których serki były sprzedawane. Cechą charakterystyczną tego sera jest szklista struktura, wyraźny zapach i smak oraz kształt małych krążków. Produkty są dostępne na rynku polskim.
Czeskie produkty na rynku polskim

Na rynku polskim w branży mleczarskiej działają m.in. Olma, Milkeffekt oraz Madeta.
Produkty firmy Olma są znane od kilku lat. W skład portfolio firmy wchodzą m.in. mleko, śmietana, jogurty oraz desery. W jej portfolio występują też produkty dla dzieci oraz produkty z segmentu bio.
W kategorii jogurtów warto zwrócić uwagę m.in. klasyczny biały jogurt (150 g, 400 g), jogurty pod marką Pierot Exclusive (150 g), jogurt wiejski 200 g / 400 g (Selski) oraz jogurt pod marką Florian w wersji śmietankowej 150 g (truskawkowy), Florian o średniej zawartości tłuszczu 150 g (truskawka/brusznica, morela, malina, wanilia, MIX) oraz Florian Active naturalny z musli i owocami 150 g (topperem) oraz Florian Active jogurt owocowy 135 g. Odtłuszczoną wersją jogurtów jest Silueta naturalna 150 g (0% tłuszczu) oraz Silueta owocowa 150 g (w wersji truskawkowej, morela i ananas). W kategorii jogurtów owocowych Olma oferuje m.in. jogurt pod nazwą Pierot 175 g w wersjach smakowych czereśnia, kokos/ananas, truskawka, owoce leśne, kokos/pomarańcza, czekolada/orzech jogurt łączący dwie warstwy).
