Innowacje w jogurtach: Trendy w jogurtach
Jak podaje firma Zentis Polska obecnie rynek wykazuje istnienie następującego podziału jogurtów w kubeczkach:
- wymieszane
- warstwowe – owoce na dnie
- produkty dwukomorowe
- topper z produktami chrupkimi
- warstwowe – owoce na górze
Czynnikami decydującymi o atrakcyjności wsadu w topperze są:
- nowy zachęcający wygląd
- widoczna zawartość toppera
- wzbogacenie istniejącej linii produktów
Topper może zawierać wsady:
- z kawałkami lub przecierowe
- juicy popping boba (kulki z płynnym środkiem)
- nata de coco
- Preparaty pikantne z warzywami, ziołami, przyprawami
Sama nakładka wyróżnia się platynką aluminiową (a w przypadku produktów zawierających sól stosowana jest platynka z tworzywa). Górna warstwa nakładka wykonana jest z tworzywa.
Nowe kategorie
Należy się spodziewać, że zwiększenie dostępności jogurtu może sprzyjać rozwojowi kategorii. Przykładem rozwoju nowej podkategorii jogurtów są mrożone desery lodowe z jogurtem. W Polsce kategoria ta jest jeszcze słabo znana, ale na zachodzie Europy i w USA zyskuje coraz więcej zwolenników. Jogurty mrożone są synonimem korzystnych dla zdrowia produktów, które mogą zawierać także białko, wapń lub dobre bakterie (marki Arla Yoggi, Yoplait, Kemps, Ben&Jerry, Haagen-Dazs).