Twarogi do pieczenia: Czas na sernik
Producenci serów do pieczenia
W Polsce sery białe twarogowe produkowane są przez większość spółdzielni mleczarskich. Wybór jest naprawdę duży i w większości przypadków jest to produkt wybierany poprzez doświadczenie kulinarne pani domu. Oferta jest tak ułożona, że sery na sernik mogą być wybierane zarówno z oferty serów twarogowych klasycznych w klinkach lub kostkach lub serów specjalistycznie przygotowanych do procesu pieczenia serników, czyli w wiaderkach z rączką (o gramaturze 0,5 kg i 1 kg ) lub 3-krotnie mielonych, w kiełbaskowych foliach. Wielu producentów specjalizuje się też w opakowaniach dla segmentu HoReCa. Z badań rynkowych wynika, iż twarogi mielone stanowią około 10% rynku serów białych.

O ile sery tradycyjne stanowią podstawową uniwersalną ofertę serowarską na rynku to sery przetworzone tzw. sernikowe wpisują się w aktualny trend do oferowania klientom półproduktów w postaci tzw. żywności użytecznej funkcjonalnie. Są polecane standardowo do pieczenia serników, bułek z serem, jako nadzienie do naleśników i do deserów na bazie sera białego. Produkty takie wyróżnia wygoda transportu do domu w większym poręcznym opakowaniu oraz zabezpieczenie produktu przed wyciekaniem w domu. Najważniejszą jednak cechą jest gotowość do szybkiego przygotowania wybranego produktu, bez konieczności mielenia i wstępnej obróbki kulinarnej. Jest to oczywiście odpowiedź na aktualne potrzeby klientki – oszczędność czasu, minimum wysiłku vs. maksymalny efekt. Sernik, którego wykonanie mogłoby wydawać się czasochłonną czynnością kulinarną, dzisiaj jest dużo łatwiej przygotować i upiec, a wynik końcowy często bardzo dobry. Sery takie cechuje powtarzalna jakość – indywidualna charakterystyka sensoryczna dla danego producenta oraz pewność dla klienta, że produkt pochodzi od markowego producenta.


Twaróg pod lupą
Na polskim rynku mamy kilkunastu czołowych producentów serów twarogowych mielonych. Do nich zaliczają się (układ alfabetyczny) m.in. Bieluch (SM), Czarnków (OSM), Garwolin (OSM), Jana (ŚSM), Krasnystaw (OSM), Lactalis Polska, Łowicz (OSM), Grupa Mlekovita, Piątnica (OSM), Grupa Polmlek, Radomsko (OSM), ROTR (SM), Wieluń (SDM) oraz Włoszczowa (OSM), Zott Polska.
Z poradnika cukiernika
Czy wiesz że:
- Śmietana kremowa o zawartości 30% tłuszczu dodana do sernika zwiększa jego kremowość i delikatność.
- 2. Jajka w serniku działają przede wszystkim spulchniająco.
- Ubicie białek wnosi do sernika więcej powietrza. Podczas pieczenia zawarte w pianie pęcherzyki powietrza próbują się wydostać na zewnątrz, dzięki czemu sernik zwiększa objętość.
- Aby masa serowa była puszysta poleca się dodanie ugotowanego i rozgniecionego ziemniaka. Alternatywą jest też mąka ziemniaczana lub budyń.
- Składniki używane do pieczenia powinny mieć temperaturę pokojową.
- Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku przez godzinę!
- Sernik można zamrozić. Obwijamy go folią i przechowujemy do 2 miesięcy.
Bieluch (SM) w swojej ofercie posiada m.in. twarożek sernikowy w nowej linii Kuchnia Lubelska. Jak podaje producent twarogi sernikowe są specjalnie przygotowywane pod kątem przeznaczenia ich na domowe cele kulinarne. Twaróg jest wstępnie obrabiany i z łatwością nawet początkująca gospodyni bez specjalnego doświadczenia w tym zakresie – będzie mogła upiec sernik.
Czarnków (OSM) w swojej ofercie posiada trzy rodzaje produktów: twaróg senikowy naturalny, waniliowy śmietankowy pod wspólną marką parasolową Juliko. Twaróg sernikowy naturalny produkowany jest metodą ultrafiltracji i zawiera 6% tłuszczu. Produkt ten nie zawiera cukru. Pozostałe twarogi do sernika waniliowy i śmietankowy mają 24% tłuszczu oraz nutę waniliowo śmietankową.
Z kolei mleczarnia Garwolin (OSM) w swojej ofercie posiada twaróg mielony tłusty w wiaderkach 1 kg. Ser jest dość sztywny i zbity, lekko kwaskowy. Bardzo przypomina 3-krotnie mielony twaróg z kiełbasek foliowych. Moim zdaniem do tego sera trzeba dodać więcej masła lub śmietany.
Krasnystaw (OSM) w swojej ofercie posiada m.in. twaróg naturalny mielony w wiaderku oraz twaróg mielony wanilinowy w kubełku. Charakteryzują się pełnym, delikatnym, śmietankowym smakiem oraz gęstą, kremową konsystencją i gładkim ziarnem. Ser wyróżnia ciekawy aromat zbliżony do aromatu tradycyjnych, wiejskich twarogów.


Ciekawy produkt
Twarożek do pieczenia Hanusi z Grupy Mlekovita wielokrotnie był przeze mnie testowany. Ser jest bardzo dobrej jakości, gładki w strukturze, o odpowiedniej konsystencji dla mojego przepisu, lekko kwasowy, nie podchodzi wodą. Moje wypieki są zawsze idealne i o zbliżonej powtarzalnej jakości.
Producent: Grupa Mlekovita.
