Sery typu holenderskiego: Holenderski, czyli polski

Spróbujmy przyjrzeć się palecie serów i wychwycić różnice między nimi. Oferta mleczarni jest pełna serów różnych gatunków, o których sprzedawca może niewiele wiedzieć. Warto wiedzieć, które z nich to sery typu holenderskiego. Do tej grupy zaliczają się:
- Gouda, Edamski, Morski, Podlaski, Zamojski, Łowicki, Puławski; wytwarzane przez większość krajowych mleczarni
- Country, Mrągowski, Złoty Mazur (Mlekpol SM)
- Kasztelański, Mazowiecki, Złota Gouda, Narwiański, Edam Grodzki, Warszawski, Białostocki (Mlekovita GK)
- Jowisz Light Wędzony, Hit z Ryk (Ryki SM)
- Leśny (Włoszczowa OSM)
- Giżycki (Giżycko OSM)

Ryszard Pizior
Kierownik Działu Handlu i Marketingu w Włoszczowa (OSM)
Najbardziej popularne sery typu holenderskiego to gouda, edamski, ale mamy również w ofercie sery: podlaski, morski, leśny, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Jest to zapewne dowód na to, iż część konsumentów zwraca uwagę na markę sera, a nawet można powiedzieć, że konsumenci oczekują większej dostępności w sklepach markowych serów od uznanych producentów. Chociaż cena czyni cuda, to za produkt o uznanej marce lub znanego producenta, cieszącego się dobrą reputacją, konsumenci są skłonni zapłacić nieco więcej. Znana jest bowiem taka zasada w handlu, że konsument dłużej pamięta wysoką jakość niż niską cenę.

