Higiena: Zadbaj o higienę

Higiena na stoisku otwartym
Wysokie standardy higieny są bardzo istotne w całym supermarkecie, ale w dziale serów mają one szczególne znaczenie, ponieważ mamy do czynienia z niezapakowanym, świeżym i naturalnym produktem.
Higiena osobista
Sprzedawca sera ma kontakt z wieloma klientami. Powodzenie jego działań w dużym stopniu zależy od tego, jak jest przez nich postrzegany. Dlatego zawsze należy przestrzegać następujących zasad higieny osobistej:
- używać czystego, nieuszkodzonego ubrania firmowego i solidnych, czystych butów
- myć ręce kilkanaście razy w ciągu dnia, mieć czyste i równo obcięte paznokcie bez lakieru, używać rękawiczek
- odpowiednio zabezpieczyć skaleczenia na rękach, przykrywając je czystym, wodoodpornym plastrem
- do wycierania rąk zawsze używać ręcznika
- żucie gumy i jedzenie słodyczy w trakcie pracy nie jest dozwolone
- należy zadbać o włosy, w razie potrzeby związać je i używać czepka
- nie używać mocnych perfum, wystarczy dobry dezodorant
- zadbać o świeży oddech.

Higiena przemysłowa
Narzędzia i deski do cięcia należy dokładnie myć pod koniec każdego dnia pracy. Po odcięciu kawałka sera z pleśnią lub dodatkami (jak kminek, zioła itp.) należy zawsze umyć nóż, aby pleśń lub dodatki nie przykleiły się do następnego krojonego produktu. Pleśń i dodatki mają niekorzystny wpływ na smak i przydatność do spożycia innych produktów. Używanie mydła w dziale serów jest całkowicie zabronione, ponieważ ser nabierze jego smaku w kontakcie z umytymi nim narzędziami i powierzchniami. Należy je myć jedynie wodą z sodą.
Sprawdzanie serów
Codziennie rano przed otwarciem działu należy sprawdzić cięte sery na obecność pleśni. Jeżeli się pojawi, można ją łatwo usunąć krajalnicą. Następnie należy zawinąć ser w czystą folię.
Czyszczenie lodówki ekspozycyjnej
Przynajmniej raz w tygodniu – najlepiej pod koniec dnia poprzedzającego dzień kolejnej dostawy – należy opróżnić lodówkę, umyć ją ciepłą wodą i wysuszyć. Następnie można do niej ponownie włożyć sery.
Czyszczenie okien lodówki ekspozycyjnej
Ponieważ wygląd serów od strony klientów winien być szczególnie atrakcyjny, okna lodówki należy czyścić co wieczór i w spokojniejszych momentach dnia. Należy uważać, aby niechcący środkiem do czyszczenia szyb nie prysnąć na sery!
Powyższy materiał pochodzi z materiałów szkoleniowych firmy EuroSer.