Higiena: Zadbaj o higienę

Firma EuroSer
Forum Mleczarskie Praktyka 2/2010

Higiena na stoisku otwartym

Wysokie standardy higieny są bardzo istotne w całym supermarkecie, ale w dziale serów mają one szczególne znaczenie, ponieważ mamy do czynienia z niezapakowanym, świeżym i naturalnym produktem.

Higiena osobista

Sprzedawca sera ma kontakt z wieloma klientami. Powodzenie jego działań w dużym stopniu zależy od tego, jak jest przez nich postrzegany. Dlatego zawsze należy przestrzegać następujących zasad higieny osobistej:

  • używać czystego, nieuszkodzonego ubrania firmowego i solidnych, czystych butów
  • myć ręce kilkanaście razy w ciągu dnia, mieć czyste i równo obcięte paznokcie bez lakieru, używać rękawiczek
  • odpowiednio zabezpieczyć skaleczenia na rękach, przykrywając je czystym, wodoodpornym plastrem
  • do wycierania rąk zawsze używać ręcznika
  • żucie gumy i jedzenie słodyczy w trakcie pracy nie jest dozwolone
  • należy zadbać o włosy, w razie potrzeby związać je i używać czepka
  • nie używać mocnych perfum, wystarczy dobry dezodorant
  • zadbać o świeży oddech.

Higiena przemysłowa

Narzędzia i deski do cięcia należy dokładnie myć pod koniec każdego dnia pracy. Po odcięciu kawałka sera z pleśnią lub dodatkami (jak kminek, zioła itp.) należy zawsze umyć nóż, aby pleśń lub dodatki nie przykleiły się do następnego krojonego produktu. Pleśń i dodatki mają niekorzystny wpływ na smak i przydatność do spożycia innych produktów. Używanie mydła w dziale serów jest całkowicie zabronione, ponieważ ser nabierze jego smaku w kontakcie z umytymi nim narzędziami i powierzchniami. Należy je myć jedynie wodą z sodą.

Sprawdzanie serów

Codziennie rano przed otwarciem działu należy sprawdzić cięte sery na obecność pleśni. Jeżeli się pojawi, można ją łatwo usunąć krajalnicą. Następnie należy zawinąć ser w czystą folię.

Czyszczenie lodówki ekspozycyjnej

Przynajmniej raz w tygodniu – najlepiej pod koniec dnia poprzedzającego dzień kolejnej dostawy – należy opróżnić lodówkę, umyć ją ciepłą wodą i wysuszyć. Następnie można do niej ponownie włożyć sery.

Czyszczenie okien lodówki ekspozycyjnej

Ponieważ wygląd serów od strony klientów winien być szczególnie atrakcyjny, okna lodówki należy czyścić co wieczór i w spokojniejszych momentach dnia. Należy uważać, aby niechcący środkiem do czyszczenia szyb nie prysnąć na sery!

Powyższy materiał pochodzi z materiałów szkoleniowych firmy EuroSer.