1. Komunikaty

Ser Aldamer w plasterkach - szybka i wartościowa przekąska

Źródło: Mońki (MSM)
Autor: Monika Czaplicka
© Mońki (MSM)

Aldamer to ser żółty typu szwajcarskiego, charakteryzujący się łagodnym, słodkawym smakiem. Jego zwarty miąższ usiany jest oczkami o wielkości orzecha laskowego. Otwory te powstają w procesie dojrzewania, kiedy to w masie serowej wytwarzany jest dwutlenek węgla.

To jemu też ser zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Prócz tradycyjnych bloków, umożliwiających zakup sera na wagę, Aldamer dostępny jest również w plasterkach, w funkcjonalnym opakowaniu typu „otwórz- zamknij”. Takie rozwiązanie pozwala na wielokrotne otwieranie produktu bez utraty świeżości. Ser Aldamer doskonale nadaje się zarówno do błyskawicznego przygotowania szybkiej przekąski w postaci kanapek, jak i do zapiekanek, sosów, pizzy czy dań bardziej wyszukanych, np. coraz bardziej popularnego fondue. Do łagodnego smaku sera Aldamer najlepsze będą wina lekkie o delikatnym bukiecie, czerwone, białe bądź różowe.