1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Linia produkcyjna w Grudziądzu najnowocześniejsza w centralnej Europie

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© grupa polmlek

– Polmlek to jeden z czołowych producentów mozzarelli suchej przeznaczonej do pizzy, zapiekanek, tostów – powiedziała Forum Mleczarskiemu Joanna Kołodyńska, Dyrektor Marketingu Grupy Polmlek. – Wyspecjalizowane zakłady w Lidzbarku, Gościnie i Goliszewie miesięcznie mogą wyprodukować średnio 1500 ton serów w technologii Pasta Filata. Natomiast w zakładzie w Grudziądzu powstała najnowocześniejsza linia do produkcji sera mozzarella w środkowej Europie. To innowacyjna, jedyna jak dotąd technologia w kraju, nad którą Polmlek prowadził szeroko zakrojone badania. 

– Naszym celem jest zwiększenie możliwości produkcyjnej w tym zakładzie do 80, a nawet 100 ton dziennie, czyli średnio 4 ton sera na godzinę, co podwaja miesięczny wynik pozostałych zakładów w Grupie. Dzięki innowacyjnej linii poprawiamy właściwości organoleptyczne i rozciągliwość sera po obróbce termicznej. Ser mozzarella produkowany jest w blokach, wiórkach i granulkach. Tutaj też stawiamy na pionierskie rozwiązania. Część mozzarelli przeznaczona na wiórowanie jest pakowana w nowatorskim systemie polegającym na mrożeniu wiórków w przepływie przed zapakowaniem. Umożliwia nam to wyeliminowanie dodatku skrobi do produktu – dodała nasza rozmówczyni.

– Większość wolumenu trafia do kanału HoReCa poprzez dystrybutorów zarówno krajowych, jak i zagranicznych. Polmlek jako jedna z nielicznych firm w kraju jest w stanie wyprodukować ser pod dowolną specyfikację klientów z całego świata, a mozzarella to jeden z naszych topowych eksportowych produktów. Dla klientów indywidualnych polecamy mozzarellę w wiórkach dostępną w opakowaniach 150 g – podsumowała Joanna Kołodyńska, Dyrektor Marketingu Grupy Polmlek.

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania